Peste 1.500 de elevi au absolvit, joi, şcolile de agenţi şi subofiţeri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind prima generaţie care a avut perioada de şcolarizare redusă de la doi ani la un an, după cum cum prevede pachetul de măsuri adoptate pentru reducerea deficitului de personal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit MAI, numărul de angajaţi din structurile minsiterului va fi suplimentat cu 795 de poliţişti, 342 de jandarmi, 143 de poliţişti de frontieră şi 224 de pompieri.

De asemenea, anul viitor vor intra în sistem aproximativ 7.800 de angajaţi, dintre care aproape 6.000 reprezintă promoţiile iulie 2018 şi decembrie 2018 ale instituţiilor de învăţământ din sistemul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională. În plus, peste 1.800 de persoane vor fi angajate din sursă externă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Reprezentanţii ministerului estimează că deficitul de personal de la nivelul ministerului de aproximativ 25.000 să se reducă în următorul an cu aproape 30 la sută.

„Munca în Poliţie, Jandarmerie, la Frontieră sau la Pompieri nu este una uşoară. Acest sistem al ordinii şi siguranţei publice are valorile şi principiile lui, iar dumneavoastră nu sunteţi nişte simpli angajaţi la stat, simpli bugetari. Dumneavoastră sunteţi de astăzi militari sau funcţionari publici cu statut special ai statului român. Iar pentru a ocupa această demnitate aţi depus un jurământ care vă obligă. Nu faţă de şefii dumneavoastră vremelnici, ci faţă de ţară şi faţă de români. [.....] Am speranţa că alegerea voastră nu a vizat un loc călduţ de muncă, pentru că nu veţi găsi aşa ceva! Veţi găsi în schimb echipe de oameni dedicaţi profesiei, echipe de camarazi şi de profesionişti de la care veţi avea de învăţat. Fiţi modeşti, dar curioşi! Fiţi ambiţioşi şi nu vă pierdeţi optimismul specific vârstei!”, le-a transmis ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, absolvenţilor.

Conform MAI, două instituţii pregătesc agenţi de poliţie (Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" Cluj Napoca), alte două instituţii de învăţământ pregătesc subofiţeri jandarmi (Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ”Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani şi Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ”Petru Rareş” Fălticeni), o instituţie de învăţământ pregăteşte subofiţeri pompieri (Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldeşti) şi o instituţie de învăţământ pregăteşte agenţi pentru Poliţia de Frontieră (Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ”Avram Iancu” Oradea).

Legea pensiilor militare, abrogată în 14 septembrie 2017, a făcut ca aproximativ 7.200 de angajaţi din structurile ministerului să se pensioneze anul acesta.

Pentru reducerea deficitului de personal au fost luate mai multe măsuri, printre care suplimentarea locurilor din şcolile de agenţi şi subofiţeri, astfel încât să fie pregătite două promoţii în fiecare an, alternând perioadele de scoală cu cele de practică. De asemenea, a fost redusă perioada de şcolarizare de la doi ani la un an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.