Ploieştenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Ploieşti şi care de la 1 august nu au apa caldă nu vor beneficia de această facilitate nici de la 1 septembrie, deşi anunţul iniţial arăta că sistarea este pentru o perioadă de o lună. Directorul firmei Termoficare Prahova, care asigură serviciul în sistem centralizat pentru Ploieşti, a explicat pentru News.ro că motivul acestei situaţii îl reprezintă decizia de sistare a lucrărilor de reparaţii dispusă de autorităţile publice din Prahova, care sunt proprietare asupra echipamentelor de producţie a agentului termic.
”Nu vor avea apă caldă, pentru că singurul echipament care poate fi utilizat este cazanul pentru apă fierbinte 2. Imediat după ce noi am anunţat reparaţia, a început acest - nu ştiu cum să-i spun- acest bambilici între instituţii şi el cumva a condus la ordinul primit de la proprietarul acestor echipamente, noi suntem doar cei care le avem în concesiune, să oprim lucrările de reparaţii. Ne-au blocat reparaţia. Şi atunci, pentru că acest cazan are două elemente de risc - risc legat de exploatarea în condiţii de siguranţă pentru salariaţi şi riscul legat de imposibilitatea de a-l folosi în condiţiile acestea pentru sezonul rece – există nişte documente date de responsabilii pe partea de ISCIR, în septembrie expiră perioada de valabilitate a verificării pentru nişte supape de siguranţă, iar în decembrie expiră inspecţia periodică, tot pe sistem ISCIR. Mai mult, în decembrie expiră derogarea pe condiţii de mediu a cazanului pentru că el produce noxe şi a funcţionat până acum cu derogare”, a declarat, miercuri seară, pentru News.ro, directorul companiei Termoficare Prahova, Mihai Savin.
El a explicat că firma pe care o conduce a luat în calcul realizarea de reparaţii capitale în august pentru că în această lună consumul este minim – de 10 gigacalorii, de 14-15 ori mai puţin decât în sezonul de iarnă – iar după reparaţii, timp de doi ani, se estimau doar operaţii minime de mentenanţă.
”Nu ştim de ce şi ce a generat o panică imensă de s-a ajuns la decizia aceea de reziliere, motivul rezilierii este hilar, şi la decizia de a opri reparaţiile. Noi nu ne putem asuma responsabilitatea funcţionării unui echipament care poate să pună în pericol siguranţa salariaţilor”, a adăugat Savin.
Acesta a criticat condiţiile pe care firma Termoficare Prahova le-a găsit la preluarea echipamentului de producţie a energiei termice. Astfel, potrivit directorului, o turbină cu gaz ”care are un statut juridic şi contabil incert” ar fi putut asigura apa caldă pe perioada reparaţiilor, dar la preluarea instalaţiei aceasta nu funcţiona.
Savin a subliniat că pentru reabilitatea sistemului este nevoie de 3-4 milioane de euro, menţionând că un studiu realizat de Consiliul Judeţean Prahova arată că ar fi nevoie de 2,2 milioane de euro pentru reparaţii la sistemul de producţie a agentului termic. Miercuri, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat alocarea a trei milioane de lei pentru reabilitarea a două cazane cu apă fierbinte pentru producţia de agent termic.
Întrebat când ar putea fi reluată furnizarea de agent termic pentru municipiul Ploieşti, directorul Termoficare Prahova nu a putut avansa un termen. Acesta a arătat că şi dacă activitatea de producţie şi furnizare a agentului termic va fi preluată de o firmă înfiinţată de autorităţile locale, aşa cum s-a decis la Ploieşti, firma respectivă îşi asumă nişte riscuri.
”Dacă directorii de acolo (de la firma pe care autorităţile locale o vor înfiinţa – n.r.) îşi asumă răspunderea, pot să pornească şi mâine şi vor vedea ce se întâmplă. Nu respectă legea, nu respectă nimic şi îşi asumă nerespectarea”, a mai spus Savin.
El a adăugat că până cel târziu la 10 octombrie trebuie finalizată reparaţia la sistemul de producţie a agentului termic pentru Ploieşti.
Mihai Savin a precizat că a contestat rezilierea contractului, întâi la instituţia care a luat această decizie, el menţionând că ia în calcul să conteste şi în instanţă decizia.
Între timp, Termoficare Prahova SA a introdus, marţi, la Tribunalul Prahova o acţiune prin care solicită câteva milioane de lei Consiliului Judeţean Prahova, Consiliului Local Ploieşti şi Primăriei Ploieşti.
”Este vorba despre plata subvenţiei, pentru furnizarea apei calde menajere pentru lunile mai şi iunie. Pentru luna iulie sunt încă în termenul de scadenţă”, a explicat Mihai Savin.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Dumitru Tudone, a susţinut că CAF 2 ”funcţionează dar trebuie pornit”.
”Nu ştim de ce nu dă drumul, că nu-şi asumă, sau că nu are licenţă, sunt probleme de litigii contractuale care ar fi trebuit operatorul indiferent dacă a încasat sau nu a încasat facturile de la municipalitate, obligaţia lui era să asigure furnizarea serviciului, iar recuperarea costurilor de la municipalitate să şi le dobândească pe calea unei acţiuni judecătoreşti şi nu să întrerupă serviciul public de termie”, a afirmat oficialul Consiliului Judeţean Prahova, miercuri, la finalul şedinţei în care s-a aprobat alocarea de fonduri pentru reparaţii la sistemul de producţie a agentului termic.
Acesta a criticat firma Termoficare Prahova că ”refuză cu desăvârşire să-şi ducă la îndeplinire obligaţiile contractuale” pe care le are încă 90 de zile de la rezilierea contractului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.