Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi, percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Prahova, la persoane suspectate că cereau taxă de protecţie unor dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1. Activitatea infracţională ar fi început în 2017, iar fiecare membru al grupării avea un rol bine delimitat. În urma acţiunii, cinci persoane au fost reţinute.
UPDATE: ”În cauză au fost reţinute cinci persoane, urmând a fi prezentate magistraţilor cu propunere de arestare preventivă”, a transmis Poliţia Capitalei.
ŞTIRE INIŢIALĂ: ”La data de 09.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Grupări Infracţionale Violente din cadrul DGPMB au efectuat un număr de 3 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi lipsire de libertate”, a transmis, marţi, DIICOT.
Procurorii precizează că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza municipiului Bucureşti, în vederea comiterii infracţiunii de şantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept ”de taxă de protecţie”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La rândul lor, poliţiştii din Bucureşti au precizat că gruparea s-a axat pe dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1 din Bucureşti.
”Din cercetări s-a conturat presupunerea rezonabilă că persoanele bănuite ar fi constrâns dezvoltatori imobiliari care întreprind proiecte de edificare a unor imobile în sectorul 1, să le remită sume de bani drept taxă de protecţie”, a transmis Poliţia Capitalei.
Procurorii au mai precizat că fiecare membru avea un rol bine stabilit, ”puterea de decizie aparţinându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracţional”.
”Astfel, liderul direcţiona ceilalţi membri ai grupului la şantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare.
Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracţional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune şi intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcţie. În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecţie impusă, membrii grupului infracţional procedau la intensificarea acţiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la şantierul imobilului şi ameninţarea angajaţilor”, au precizat procurorii.
Potrivit acestora, în final, de cele mai multe ori, în urma acţiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuşi să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se „înţeleagă” cu liderul grupării şi să-i remită acestuia ”taxa de protecţie” impusă.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei şi 5.500 de euro.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost duse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.