Pe lista pentru transplant pulmonar a Spitalului "Sfânta Maria" din Capitală se află trei pacienţi, care vor fi reevaluaţi în vederea operaţiei, dar intervenţiile vor începe când vor fi donatori compatibili, potrivit unui document transmis agenţiei News.ro de unitatea sanitară. Medicul Victor Zota, de la Agenţia Naţională de Transplant, spune că numărul donatorilor a scăzut la o treime.
Pe lista de aşteptare a Spitalului "Sfânta Maria" erau înscrişi patru bolnavi, dintre care unul a decedat anul trecut, în aşteptarea operaţiei, potivit documentului citat.
Cei trei pacienţi rămaşi pe listă vor fi chemaţi pe rând şi vor fi reevaluaţi de conferenţiar doctor Dragoş Bumbăcea, medic primar pneumologie, la Spitalul Elias din Capitală, potrivit reprezentanţilor Spitalului "Sfânta Maria".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ei mai arată că membri ai echipei operatorii merg lunar la Hanovra, unde participă la operaţii. Astfel, în luna martie au fost trei medici, iar în aprilie urmează să plece alţi doi.
Operaţiile de transplant de la Spitalul Sfânta Maria vor fi realizate de medicul Igor Tudorache de la Hanovra, care va fi ajutat de medicii Narcis Copcă şi Cezar Stroescu, potrivit documentului remis de Spitalul "Sfânta Maria".
Din echipa de transplant pulmonar mai fac parte medicii Dragoş Chiriţă, Nicu Boleac, Ianoş Pahomea, Cătălin Pivniceru, Victor Constantinică, Adrian Hanna.
În echipa de anestezie terapie intensivă sunt medicii Laura Popa, Mihaela Ungureanu, Iuliana Barbu, Carmen Ciocea.
Medici pneumologi sunt Dragoş Bumbăcea, Marius Balea şi Dani Gologan. Medic infecţionist este Sabina Şchiopu, iar asistenţi sunt Ana Stancu, Dana Haralambie şi Mihaela Mareş, potrivit documentului remis de Spitalul "Sfânta Maria”.
În transplantul pulmonar, rata de supravieţuire la un an este de 75 la sută, mai explică reprezentanţii Spitalului "Sfânta Maria", care menţionează că operaţiile vor putea începe când vor fi găsiţi donatori compatibili.
La rândul său, medicul Victor Zota, de la Agenţia Naţională de Transplant, a spus, luni, pentru News.ro, că numărul donatorilor a scăzut faţă de anii trecuţi.
"Din păcate, numărul donatorilor a scăzut la o treime, după campania din 2016 a ministrului Sănătăţii, astfel că în 2017 am avut foarte puţine transplanturi", a explicat dr. Victor Zota.
El a adăugat că, în acest context, apariţia unui donator compatibil pentru transplantul pulmonar poate dura şi mai mult decât în ceilalţi ani.
Victor Zota arăta, în 28 martie, că orice român poate pleca pentru un transplant în străinătate, deşi operaţia se poate realiza în România, dacă obţine negaţie de la un centru din ţară.
"Orice român poate face transplant de ficat, rinichi, cord şi, în viitor, plămâni, în străinătate, chiar dacă aceste operaţii se fac în ţară, dacă obţine negaţie din centrul acreditat în acest sens. Este vorba despre pacienţi marginali, adică la care riscul operatoriu este ridicat. Spre exemplu, operaţia de plămân este simplă, dar pacientul are risc operator major, din cauza obezităţii sau a altor boli grave asociate", a explicat, pentru News.ro, medicul Victor Zota.
Coordonatorul pentru Bucureşti al ANT a răspuns astfel unei întrebări privind şansele pe care le au românii de a mai face transplant de plămân la Viena, după ce va fi deschis un centru în România.
Potrivit medicului, şi acum sunt pacienţi care fac transplant de ficat, rinichi şi medular în străinătate.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, în 27 martie, că a fost deblocat transplantul de plămâni pentru pacienţii români în clinica austriacă AKH, iar, în acelaşi timp, Spitalul Sfânta Maria din Capitală va fi acreditat pentru transplant pulmonar, putând să înceapă operaţiile după apariţia în Monitorul Oficial o unui ordin în acest sens.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...