Patriarhul Daniel a declarat marţi, la cermoniile organizate cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou că, în toamna anului 1989, autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte pe motiv că în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă, iar ”această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut”, clădirea devenind sediul Patriarhie. Afirmaţiile sale au fost făcute şi pe fondul restricţiilor decise de autorităţi cu privire la ceremoniile din acest an, în contextul pandemiei de COVID-19.
„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombire, autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere”, a afirmat Patriarhul Daniel în cuvântul rostit marţi la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
„Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înfiinţat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care prin radio şi televiziune transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii şi slujba Vecerniei spre bucuria credincioşilor ortodocşi români din ţară şi din diaspora”, a continuat patriarhul, potrivit basilica.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Prin aceasta vedem că „Dumnezeu nu se lasă batjocorit”, după cum spune Sfântul Apostol Pavel (Galateni 6:7), a subliniat Patriarhul Daniel,
„Fraţilor, Dumnezeu nu se lasă batjocorit”, a continuat Patriarhul.
„El este îndelung-răbdător, dar este şi drept. Mai întâi iubirea Sa milostivă copleşeşte dreptatea Sa. Dreptatea Sa se arată atunci când El doreşte îndreptarea oamenilor, folosind uneori şi medicamente amare, nu numai dulci pentru îndreptarea oamenilor şi aşa îngăduie ca ei să fie certaţi cu diferite încercări”, a conchis conducătorul Bisericii Ortodoxe Române
Pelerinajul de Sf. Dumitru din acest an s-a desfăşurat cu respectarea unor măsuri stricte, sanitare şi de distanţare socială, fiind deschis doar celor care locuiesc în Bucureşti. Restricţii similare au fost decise şi la Iaşi, cu ocazia sărbătorii Cuvioasei Parascheva, la acel moment Patriarhul calificând măsurile drept discrimatorii şi disproporţionate, acuzând faptul că Biserica Ortodoxă Română nu a fost consultată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.