Patriarhia Română a donat unor unităţi medicale din ţară 20 dispozitive medicale de uz pediatric pentru identificarea unor posibile suferinţe hepatice la nou-născuţi, în valoare de 65.000 de euro, banii fiind strânşi de către voluntarii Paraclisului Catedralului Neamului.
Cele 20 dispozitive medicale de uz pediatric au fost înmânate mai multor unităţi medicale din ţară de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Aparatele ajută la stabilirea nivelului de bilirubină din sânge, analiză foarte importantă la nou-născuţi pentru determinarea gravităţii icterului pe care îl fac bebeluşii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"O stare medicală obişnuită în cazul nou-născuţilor, icterul se referă la culoarea galbenă a pielii şi albul ochilor cauzată de excesul de bilirubină din sânge. Bilirubina este produsă de distrugerea normală a globulelor roşii. În mod normal, bilirubina trece prin ficat şi este excretată pe măsură ce bila trece prin intestine. Icterul apare atunci când bilirubina este secretată în cantităţi mai mari decât poate fi distrusă de ficatul nou-născutului şi eliminată din corp", explică medicii.
Ioana Amărin, medic specialist neonatolog la Spitalul Municipal de Urgenţe Roman, a arătat că utilizarea aparatului primit reduce stresul asupra copiilor, fiind o procedură neinvazivă. Instrumentul nu necesită consumabile şi permite memorarea rezultatelor a 100 de pacienţi pe aparat.
"Este vorba despre aparate ( Drӓger Jaundice Meter JM-105) de ultimă generaţie, iar costul este de 12.800 lei (fără TVA)/aparat. Cele mai importante avantaje sunt: procedura total neinvazivă, aparatul nu necesită consumabile şi permite memorarea rezultatelor a 100 de pacienţi/aparat", a spus medicul.
La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii celor douăzeci de unităţi spitaliceşti cărora le-au fost oferite instrumentele medicale, după care au fost instruiţi pentru utilizarea aparatelor.
Fondurile necesare achiziţionării aparatelor de ultimă generaţie, aproximativ 65.000 euro, au fost strânse de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Patriarhul României i-a felicitat pe donatori şi a subliniat necesitatea investiţiei.
"Ne bucurăm că aceşti credincioşi care vin să se roage, să caute sănătatea sufletească prin rugăciune, spovedanie şi împărtăşire la Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se ocupă şi de sănătatea trupească a celor care sunt bolnavi. Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, coordonaţi de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, au ajutat şi alte unităţi spitaliceşti, dar mai mult prin Bucureşti. Acum, multe din acest unităţi se află în provincie", a spus Patriarhul Daniel.
Potrivit Întâistătătorului BOR, ştiinţa medicală împreună cu rugăciunea "ajută foarte mult în spitale, mai ales în cele pentru copii".
"Sunt o mulţime de copii care suferă şi au nevoie de îngrijire, iar aparatura medicală performantă îi ajută mult pe medici", a spus Patriarhul Daniel.
Selecţia celor 20 de spitale beneficiare ale donaţiei a fost realizată pe baza datelor statistice oferite de Ministerul Sănătăţii, fiind aplicate criterii cum ar fi: număr de paturi din secţiile de neonatologie, dotările deja existente, acceptul conducerii unităţilor spitaliceşti în cauză.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.