Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi Spitalul de Psihiatrie “Dr. Slavoljub Bakalović” din Vîrşeţ, Serbia, vor implementa, în parteneriat, un proiect prin care să ofere facilităţi medicale persoanelor vârstnice afectate de boli psihice şi să se doteze cu aparatură pentru depistarea timpurie a acestor afecţiuni. Proiectul are o valoare de 4,5 milioane de euro.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, a semnat, marţi, contractul de finanţare pentru proiectul de infrastructură mare dedicat îmbunătăţirii infrastructurii medicale destinate persoanelor vârstnice afectate de afecţiuni psihice în regiunea de frontieră româno-sârbă, finanţat prin Programul Interreg IPA România - Serbia 2021-2027, se arată într-un comunicat transmis de minister.
Proiectul, cu o valoare de 4,5 milioane de euro, este implementat în parteneriat de către Spitalul de Psihiatrie “Dr. Slavoljub Bakalović” din Vîrşeţ, Serbia, şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, România, şi îşi propune să ofere facilităţi medicale destinate persoanelor vârstnice afectate de boli psihice specifice vârstei şi să doteze cu echipamente moderne pentru depistarea timpurie a acestor afecţiuni.
De asemenea, va fi derulată o campanie de conştientizare şi de informare în domeniul prevenirii acestor afecţiuni în rândul persoanelor vârstnice din zonele izolate, prin realizarea şi difuzarea la nivel regional a unui film documentar şi vizite ale echipelor medicale în aceste zone, precum şi programe de formare şi schimb de bune practici pentru personalul specializat în domeniu.
”Astfel, prin proiect se vor asigura investiţiile necesare pentru asigurarea accesului egal la îngrijirea sănătăţii pentru persoanele vârstnice vulnerabile şi sprijinirea rezilienţei sistemelor de sănătate, inclusiv a îngrijirii primare, şi promovarea tranziţiei de la îngrijirea instituţională la cea bazată pe familie şi comunitate în regiunea de frontieră româno - sârbă”, afirmă reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.
Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027 are un buget de 74,5 milioane de euro şi finanţează 3 tipuri de proiecte: proiecte de importanţă strategică, proiecte de infrastructură mare, precum şi proiecte selectate în cadrul apelurilor competitive, privind protecţia mediului şi adaptarea la schimbările climatice, sănătate şi educaţie, turism şi cultură, managementul frontierei, ce urmează a fi implementate în aria programului (Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi din România şi 6 districte din Republica Serbia: Severnobanatski, Srednjobanatski, Južnobanatski, Braničevski, Borski, Podunavski), iar în perioada următoare se va continua procesul de contractare a proiectelor selectate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.