Mai mulţi părinţi ai unora dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în clubul Colectiv, reuniţi în Asociaţia Colectiv GTG 3010, au declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că se aşteptau, la comemorarea unui an de la tragedie, la mai multă solidaritate din partea instituţiilor statului şi a politicienilor şi au spus că România are nevoie de unitate pentru ca momentul Colectiv să însemne momentul de pornire a schimbărilor în ţară.
"Am dori ca justiţia să îşi facă treaba, să găsească vinovaţii, să fie un exemplu pentru ca, pe viitor, în ţara asta să se respecte legea, de autorităţi, de patroni, de toţi cetăţenii ţării. Din punct de vedere al schimbărilor poate e un moment bun ca, după un an, să tragem linie, să vedem care au fost cauzele care au dus la toate neregulile din sistem şi să se ia măsuri pe care să le vedem, să le simţim, să ne fie comunicate, să vedem că s-a întâmplat ceva, că lucrurile merg spre bine", a spus, duminică, Laurenţiu Istrate, tatăl unuia dintre tinerii care au murit în urma incendiului din Colectiv, înainte de începerea ultimei seri a festivalului caritabil organizat la Berăria H.
Laurenţiu Istrate a adăugat că se aştepta, în ziua comemorării unui an de la tragedie, la mai multă solidaritate, inclusiv din partea preşedintelui, care s-a dus la Colectiv înainte de dezvelirea monumentului din Piaţa Bucur.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"E o zi în care România ar fi trebuit să dea din nou dovada de solidaritate pe care a dat-o anul trecut, dar poate greşesc, poate nu, am văzut că fiecare instituţie, fiecare şi-a făcut programul lui. Preşedintele s-a dus la Colectiv când a dorit el, Asociaţia a organizat dezvelirea unui monument în memoria celor 64 de victime aşa cum am gândit-o noi, cum au gândit-o cei care conduc asociaţia, alţii au organizat un marş, alţii organizează diverse evenimente. Mesajul meu este că în ţara asta e nevoie de unitate, că atunci când cineva are o idee toţi ceilalti ar trebui să se alăture, să vină cu alte idei, cu propuneri de îmbunătăţire", a spus Istrate.
Tatăl lui Bogdan Claudiu Istrate, tânărul de 22 de ani, care a murit la două săptămâni de la incendiu, a adăugat că succesul oricărei comunităţi stă în unitate.
"Atât timp cât suntem dispersaţi şi fiecare crede că ideea lui e cea mai bună şi că aia trebuie să o ducă la bun sfârşit nu cred că ăsta este succesul. Succesul este ca şi în cazul unei comunităţi mici, succesul este al echipei, nu individual. Atât timp cât noi vrem să ne arătăm ca indivizi că avem succes, personal nu cred că asta este cheia succesului comunităţii. Paradoxal, clubul s-a numit Colectiv. Au murit şi au fost răniţi mulţi oameni în colectiv, cuvântul ăsta ar trebui să spună ceva. Fiecare, mai departe, face aşa cum crede şi cum simte, dar lucrurile ar trebui să se rezolve cu multă luciditate şi cu unitate", a declarat Laurenţiu Istrate.
El a dat exemplul unui program de la ASE, în care studenţii, profesorii şi angajaţii sunt instruiţi cum să se comporte în situaţii de urgenţă.
"Ca să vedeţi că sunt şi oameni care fac ceva aş vrea să ştiţi că la ASE Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei doctor Virginia Mărăcine, coordonator al Fundaţiei Academia Speranţei, există un program de voluntariat pentru viaţă. Acest program doreşte să instruiască studenţii, profesorii şi toţi angajaţii ASE-ului, periodic, cum să se comporte în caz de situaţii de urgenţă, cum să vadă semnele prevestitoare, cum să facă resuscitare, cum să acorde prim ajutor. E un program iniţiat la începutul lunii octombrie pentru că din ASE au murit şapte studenţi sau foşti studenţi şi mai sunt încă trei supravieţuitori. Au făcut lucrul ăsta în memoria lor, voluntar, în dorinţa de a schimba ceva", a spus Istrate.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat că, în scurt timp, spaţiul din Piaţa Bucur va fi reamenajat, pentru a oferi o zonă de lumină locului sumbru.
"Ne-am revenit cu greu după traumele suferite, însă, de la bun început, am considerat că, la împlinirea unui an, trebuie să avem câteva lucruri făcute. În mintea noastră, însemna un monument ridicat acolo, un eveniment, iată, monunentul am reuşit să îl facem. În perioada imediat foarte scurtă vom termina tot amplasamentul acolo. Vom încerca să oferim o zonă de lumină, de speranţă, la acea piaţă atât de întunecată, atât de sumbră. Este primul eveniment pe care îl facem şi sperăm să avem anual acest festival", a spus Iancu.
El a a reamintit că, duminică, la ora 22.30, va fi aprins un reflector în faţa clubului Colectiv, a cărui lumină va ajunge la 500 de metri înălţime.
"La ora tragediei vom aprinde la Colectiv un reflector de lumină ce se va duce la 400-500 de metri înălţime, indiferent de vreme, după care vom încerca să ne apucăm de lucruri mai serioase şi sperăm să reuşim să construim ceva în ţara asta. Ceva ce a cam lipsit în ultimii ani. Pentru asta vom avea nevoie inclusiv de unitatea despre care vorbea Laurenţiu (Istrate, n.r.)", a mai spus Eugen Iancu.
Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 a adăugat că este normal ca politicienii să participe alături de organizatori la comemorare, nu separat.
"Noi ne dorim ca, la acest moment, Colectiv să fie un moment de pornire a schimbărilor în această ţară. Ne dorim ca la astfel de evenimente să nu mai participăm separat. Este normal ca politicienii să vină odată cu noi, nu separat. Se pare că dumnealor consideră că trebuie să continue această delimitare. Politicienii sunt acolo sus, noi rămânem aici unde ne e locul", a spus Iancu.
Întrebat ce s-a schimbat efectiv într-un an, Eugen Iancu a răspuns că e vorba de câteva proiecte de lege în sănătate.
"E vorba de accesul la dosarul pacientului. Ştiţi probabil că noi am avut astfel de probleme. De fapt, eu sunt dintre cei şaizeci şi patru, şi doar patru şi-au obţinut dosarul. În rest, opoziţie totală. Noi am cerut acest lucru încă din aprilie şi se pare că în curând vom avea o astfel de lege care va permite accesul la dosare. În rest s-a lucrat foarte mult pe parte de arşi, care este zero în România, din păcate. Un piculeţ să spunem că s-a schimbat legislaţia în domeniul cluburilor, dar foarte puţin. Aici cred că este mult de lucru, pentru că soluţia nu este să mergi să dai mereu amenzi unor cluburi cărora nu le semnezi o aprobare, îi pui doar să răspundă personal în caz că se întâmplă ceva, şi astfel, dacă va fi un următor Colectiv, atunci chiar nu va mai răspunde nimeni. Asta pentru că sunt nişte semiautorizaţii, patronul îşi asumă răspunderea pentru că trebuie, pentru că el a investit, iar în rest statul nu mai răspunde prin nimic pentru că îl obligă pe patron dacă vrea să funcţioneze să îşi asume responsabilitatea în caz că... ", a precizat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010.
El a adăugat că ar trebui copiate legi care funcţionează în străinătate.
"Imaginaţi-vă acum un nou Colectiv. Cu ce s-a schimbat ceva? Eu spun că cu nimic. Şi atunci ce am rezolvat într-un an de zile? Tot ce ar trebui să facem ar fi să luăm cu copy-paste nişte legi din afară, dar se pare că nu se doreşte. Asigurătorii nu au nevoie de o astfel de răspundere, iar statul se pare că este mulţumit cu actualele condiţii", a mai spus Eugen Iancu.
Jean Chelba, tatăl unui alt tânăr care a murit în urma tragediei, a spus că poporul român nu e în stare să se unească decât câteva secunde, în momente istorice, la evenimente tragice.
"Este un moment şi un an greu pe care îl comemorăm astăzi cu durere în suflet pentru copiii pierduţi şi pentru rănile celor rămaşi în viaţă. E o durere ce o vom purta atât cât vom mai trăi şi încercăm prin ceea ce facem începând de astăzi să schimbăm acest sistem ce a dus la acest eveniment, pentru rezolvarea unor probleme punctuale sau generale care să nu mai conducă vreodată la aşa ceva. Viitorul este nu foarte luminos, dacă nu punem mâna să ne adunăm, şi spun de mult timp asta. Poporul român nu e în stare să se unească decât câteva secunde, în momente istorice, la evenimente tragice. Uităm foarte repede şi lăsăm pe alţii să facă lucrurile pe care ar trebui să le facem toţi", a spus Chelba.
Tatăl lui Alex Chelba a adăugat că speră, totuşi, ca lucrurile să se schimbe în bine.
"Această zi ne încarcă cu şi mai multă energie şi speranţă că, poate, cu ajutorul tinerilor, ei sunt cei ce vor trebui să vină să conducă această ţară şi să schimbe foarte multe lucruri care nu sunt în regulă. Cum spuneau ;i ceilalţi, durerea tatălui ce îşi peirde copilul, şi în memoria lui şi a tuturor, trebuie să luptăm să facem aceste lucruri. Primii paşi au fost făcuţi deja şi sper ca aceşti paşi să nu se oprească la ziua de azi, ci să continue pentru răniţi, pentru părinţi, pentru memoria celor ce au ajuns în altă lume, după care plângem astăzi, pentru cei ce sunt în viaţă, pentru rezolvarea tuturor problemelor lor ce sunt extraordinar de mari, probleme medicale, sociale. Ne punem în ziua omagială de astăzi speranţa că lucrurile în ţara asta se vor schimba în bine", a încheiat Jean Chelba.
La rândul său, Cătălin Scânteie, supravieţuitor al tragediei şi organizator al seriei de concerte caritabile care se încheie duminică, a spus că speră ca astfel de evenimente să fie organizate anual.
"Am pus umărul la organizarea acestui eveniment de comemorare, ştiu că au fost mai multe discuţii că de ce se fac mai multe evenimente în aceeaşi zi şi nu unul singur, important este să se facă. Avem 20 de formaţii pe afiş. Compact, Coma, Talisman, Florin Chilian, Trooper, Altar, dar şi formaţii ai căror membri au fost în Colectiv sau care au pierdut pe cineva în Colectiv. Aşa cum spuneam, dorim să facem un eveniment anual, scopul acestuia fiind acela de strângere de fonduri pentru acoperirea costurilor operaţiilor şi tratamentelor răniţilor. Acestea sunt foarte costisitoare. Vă aşteptăm la Berăria H în ultima seară a evenimentului. Vor fi şi proiecţii video în amintirea celor care s-au dus", a spus Cătălin Scânteie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.