Un bărbat de 62 de ani din Voluntari, care suferă de 15 ani de bronhopneumopatie obstructivă (BPOC) grad IV, cu 20 la sută capacitate respiratorie şi sufocare după ce merge 200 de metri pe jos, este primul pacient pe lista de aşteptare pentru un transplant de plămân la Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti. Bolnavul spune că vrea să fie operat în ţară şi nu la Viena, pentru că nu are bani şi preferă să fie aproape de casă.
Constantin Stan suferă de 15 ani de bronhopneumopatie obstructivă (BPOC) gradul IV. Capacitatea sa respiratorie este de numai 20 la sută, iar dacă merge pe jos 200 de metri se sufocă.
A ajuns primul pe lista de transplant de la Spitalul "Sfânta Maria", după ce pacientul dinaintea lui a decedat, aştepând ca Ministerul Sănătăţii să aloce bani pentru operaţie, a explicat conferenţiar Dragoş Bumbăcea, şeful clinicii de pneumologie de la Spitalul Elias, care urmăreşte starea pacientului şi care face parte din echipa de transplant de la "Sfânta Maria".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Puteam să mă înscriu la Viena pe lista de transplant de plămân, încă de anul trecut. Dar nu am vrut. Am aşteptat să se facă operaţia aici în ţară. Prefer să fiu acasă", a declarat, pentru News.ro, bărbatul din Voluntari, care a precizat că nu are banii necesari unei deplasări la Viena pentru operaţie.
El ştie care sunt riscurile, dar speră ca într-o zi să poată fi operat "acasă".
"Ştiu care sunt riscurile şi aici şi la Viena, Sper ca Ministerul să aprobe banii şi să fiu operat aici, acasă", a conchis Constantin Stan.
Corpul de control al Ministerului Sănătăţii va fi trimis la Spitalul "Sfânta Maria” la începutul lunii decembrie, după ce primarul Capitalei şi-a dat acordul ca o echipă din care vor face parte şi experţi internaţionali să verifice dacă unitatea sanitară îndeplineşte condiţiile pentru transplant pulmonar, a anunţat, marţi, ministrul Vlad Voiculescu.
Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală este pregătit să facă transplant în orice clipă, există echipamente, un laborator care funcţionează 24 de ore din 24 şi o echipă complexă formată din chirurgi, medici de terapie intensivă, pneumologi, infecţionişti şi asistenţi medicali, toţi pregătiţi în centre din străinătate, dar ministrul Sănătăţii refuză plata operaţiilor şi pentru aceasta îi vom cere daune morale, a declarat, marţi, managerul unităţii sanitare, Narcis Copcă.
Acesta a spus că ministrul Sănătăţii se tratează la Spitalul AKH din Viena şi refuză să vină să vadă ce se întâmplă la Spitalul “Sfânta Maria”, în schimb trimite controale, în parte mai mult sau mai puţin abuzive.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, săptămâna trecută, că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.
Voiculescu a precizat că i-a solicitat Primăriei Capitalei să permită Corpului de control al Ministerului Sănătăţii să verifice modul în care a fost acreditat Spitalul "Sfânta Maria” şi cum s-au făcut achiziţiile de echipamente medicale, iar primarului general, "dacă nu are nimic de ascuns”, să facă un act de transparenţă şi să publice lista contractelor încheiate cu firmele de echipamente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.