PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reuneşte 16 situri de fabricaţie din ţară – trage din nou un semnal de alarmă, încă de la începutul anului, cu privire la efectele “taxei clawback” asupra accesului pacienţilor la medicamente ieftine şi a competitivităţii fabricilor de medicamente din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Taxa clawback”, despre care autorităţile spun că este un instrument moderator al costurilor în sănătate, este de fapt un mecanism pervers prin care medicamentele ieftine, cele utilizate de milioane de români, devin nerentabile şi dispar din piaţă.

Tabelul de mai jos, care ilustrează dispariţia graduală în ultimii 2 ani a aproape 170 de medicamente care costă sub 25 lei, demonstrează că pacienţilor li se îngrădeşte accesul tocmai la medicamentele ieftine şi că dispariţia acestora îi va obliga să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru alternative mai scumpe iar sistemul de sănătate va trebui să suporte inutil costuri suplimentare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Trimestru

2015-T3

 

 

 

2016 - T3

 

 

 

2017 - T3

Valoarea taxei clawback (%)

12.35%

 

 

 

14.91%

 

 

 

19.42%

Număr medicamente care costă sub 25 lei

2166

 

 

 

2068

 

 

 

2001

(Sursa: Cegedim)

Astfel, din 2015 şi până în prezent, ca o consecinţă directă a creşterii “taxei clawback”, pacienţii români găsesc în farmacii tot mai puţine medicamente ieftine care tratează şi vindecă boli cardiovasculare, digestive, respiratorii, reumatice şi ale sistemului nervos. În plus, având în vedere că aproximativ 75% din medicamentele care costă sub 25 lei sunt fabricate în ţară, “taxa clawback” vulnerabilizează industria de medicamente din România, care astfel pierde din competitivitate, lăsând statul român fară alternative din producţia internă.

PRIMER solicită Guvernului Mihai Tudose să ia în serios avertismentele repetate ale fabricilor de medicamente din ţară şi să scutească de “taxa clawback” medicamentele care costă sub 25 lei, folosite de peste 8 milioane de români şi în marea lor majoritate fabricate în România.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din ţară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, VIM SPECTRUM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.