Organizaţia Salvaţi Copiii a donat, luni, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti două incubatoare performante, în valoare totală de 168.000 de lei, ca parte a campaniei de reducere a mortalităţii infantile în care urmează să fie donate 122 de aparate pentru 37 de maternităţi. Astfel, până la sfârşitul anului 2018, vor fi dotate 88 de maternităţi cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.
"Una dintre reuşitele formidabile ale acestui program pe care Salvaţi Copiii şi l-a asumat până la capăt, în pofida multor piedici de traseu, este aceea că nu am rămas singuri. Ni s-au alăturat medicii, ei sunt partenerii noştri esenţiali, dar ne-au venit alături companii, care au înţeles că responsabilitatea socială este nu doar o obligaţie, ci şi un premiu. Iar când premiul este viaţa copiilor născuţi prematur, nimic nu este inutil. Mai mult chiar, am reuşit să colectăm fonduri prin campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, prin SMS 8844 - cod „SALVEZ”, prin direct debit şi donaţii on-line pe site-ul organizaţiei, pentru că noi toţi vrem să avem maternităţi funcţionale, bine dotate, în care medicii să aibă grijă de copiii noştri. Câştigul imens al acestei campanii este solidaritatea”, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti devine a 79-a unitate la care Salvaţi Copiii ajunge cu aparatură modernă de specialitate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Anual, medicii Secţiei de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti îngrijesc 3.000 de nou-născuţi, dintre care 11-12% prematuri, cu nevoi speciale de îngrijire. Secţia nu dispune de suficiente incubatoare şi aparate de ventilaţie neonatală, astfel încât toate solicitările pentru îngrijirea copiilor prematuri şi a nou-născuţilor internaţi în compartimentul de terapie intensivă să fie acoperite în mod corespunzător.
Datele sunt în continuare dramatice: în România, mor de două ori mai mulţi nou-născuţi înainte de termen (o rată a mortalităţii infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit INS) decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternităţile sunt slab dotate şi nu pot oferi asistenţă medicală cazurilor severe.
Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat şi nu mai pot fi folosite.
”Când am demarat programul de reducere a mortalităţii infantile în 2010, nu ştiam exact dimensiunile situaţiei. Foarte repede am înţeles că proporţiile sunt efectiv dramatice şi ele ţin de incapacitatea statului de a formula priorităţi în privinţa politicilor publice. Or, ce prioritate poate fi mai stringentă decât viaţa nou-născuţilor? Şi astfel, pentru a suplini de urgenţă acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluţii financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunităţi, pentru a reuşi dotarea maternităţilor cu aparatură medicală vitală”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.
Potrivit datelor din analiza efectuată de Salvaţi Copiii în 2016, privind situaţia maternităţilor din România, 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Totodată, maternităţile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unităţile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unităţile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoare pentru nou-născuţi fabricate în 1966 se află încă în dotarea unor maternităţi din România.
Dr. Adriana Nica, Manager Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a spus: ”Avem în cadrul maternităţii un spaţiu nou, recent renovat şi dotat printr-un proiect al Ministerului Sănătăţii şi Băncii Mondiale, alături de un bloc nou de naşteri cu patru săli individualizat ca atare şi o sală modernă de intervenţii chirurgicale obstetricale. Pentru nou-născuţii cu probleme, pentru prematuri şi cei cu patologie medicală severă există de mai mulţi ani un compartiment de terapie intensivă neonatală, dotat cu cele necesare şi un compartiment destinat îngrijirii prematurilor, cu 10 paturi, dar care, din nefericire, este insuficient în ultima perioadă, din cauza creşterii numărului de nou-născuţi înainte de termen! Ne bucură colaborarea cu societatea civilă, cu parteneri ca Salvaţi Copiii, organizaţie care s-a aplecat asupra nevoilor speciale ale acestor copii foarte mici”.
"Viaţa unui nou-născut prematur sub 1.000 de grame este total dependentă de existenţa aparaturii medicale performante; aceşti copii nu pot supravieţui singuri în mediul extrauterin, iar noi, medicii, suntem neputincioşi în aceste cazuri, cu mâinile goale. Mortalitatea acestei categorii de pacienţi variază de la 10% în ţările dezvoltate economic până la 90% în centrele medicale fără resurse financiare. De aceea, orice ban investit în sănătate, în special pentru secţiile de Neonatologie, înseamnă, cu adevărat, o speranţă în plus pentru viaţă!”, este de părere dr. Adriana Dan, şef secţie Neonatologie SUUB.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.