Premierul Ludovic Orban susţine că vaccinul anti-COVID ar putea fi disponibil anul viitor dacă testele clinice se vor încheia în 2020, iar la finalizarea acestor proceduri, el va fi disponibil în etape şi va exista o strategie de vaccinare în funcţie de cantităţile disponibile.
Ludovic Orban a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, când am putea avea vaccinul anti-COVID.
"Există trei companii sau grupuri de companii care sunt într-o fază avansată de testare a unui vaccin. Sigur că până nu se termină testele este foarte greu de spus cu precizie când va fi accesibil vaccinul. Chiar şi după terminarea testelor şi validarea unui vaccin la finalizarea tuturor... că e o procedură extrem de complexă privitoare la testarea vaccinului, va exista un timp până când vaccinul va fi disponibil. El va fi disponibil probabil în etape, va exista o strategie de vaccinare în funcţie de cantităţile care vor fi disponibile, ceea ce este cert este că problema vaccinării este o problemă care este discutată şi hotărâtă la nivel european, există deja înţelegerea ca vaccinurile pe măsură ce sunt achiziţionate să fie puse la dispoziţia statelor membre ale UE în funcţie de populaţia statelor respective, adică într-o proporţie în care să respecte populaţia statelor respective, nu va fi o distribuire discriminatorie, ci va fi o distribuire care are la bază populaţia fiecărei ţări şi cu siguranţă va exista şi o strategie de vaccinare în etape, care va fi gândită de specialiştii din domeniul sănătăţii din fiecare ţară şi de la nivel european”, a afirmat Orban.
El a precizat că sunt speranţe că testele clinice se vor încheia în acest an şi vaccinul va fi disponibil din 2021.
"Nu vreau să mă hazardez să dau declaraţii, într-adevăr există speranţe că se pot termina testele clinice cu succes până la sfârşitul anului ceea ce înseamnă că ar putea deveni, începând cu anul viitor, accesibil vaccinul”, a precizat premierul.
Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, afirma, la videoconferinţa Profit Health Forum, că prima tranşă de vaccinuri Sars-Cov-2 ar trebui să ajungă în România la sfârşitul lunii decembrie, iar în ianuarie va începe vaccinarea, în primul rând pentru personalul medical.
Ministrul preciza că este vorba despre vaccinul contractat de Comisia Europeană.
”Avem o primă tranşă care ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este - şi în planificarea pe care o avem - ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, declara ministrul Sănătăţii conform Profit.ro.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, miercuri, că livrarea unor eventuale vaccinuri statelor membre ale Uniunii Europene (UE) ar putea să înceapă în aprilie, a relatat Reuters.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.