Premierul Ludovic Orban a afirmat, în şedinţa de Guvern de joi, că în privinţa testelor pentru coronavirus se respectă cu stricteţe procedura adoptată de INSP şi că există o ordine a priorităţilor care nu poate fi încălcată. "Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate", a spus Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am fost personal să verific şi să pipăi cele 2.000 de kituri de testare care vor asigura, conform specificaţiilor tehnice, posibilitatea de a testa pe Real Time PCR 200.000 de cetăţeni români. Marfa a ajuns în Bucureşti (...)", a spus Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

El a menţionat că aceste 2.000 de kituri nu pot fi folosite pe orice tip de PCR, dar echipa tehnică ştie detaliile, insistând pe creşterea capacităţii de testare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Orban a afirmat că în prezent există o ordine de priorităţi la testare, explicând că doar testarea cu aparate Real Time PCR asigură o precizie de sută la sută.

"Deci noi respectăm cu stricteţe procedura adoptată de INSP, care este de fapt şi o recomandare a Comisiei Europene, în baza recomandărilor făcute de forul ştiinţific de suport, şi anume: pacienţii simptomatici cu istoric de călătorie internaţională, contacţii care încep să capete simptome, cadrele medicale, începând cu cele simptomatice, dar va trebui, odată cu creşterea capacităţii, să putem să testăm mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, astfel încât să ne asigurăm că nu se mai repetă experienţa de la Suceava", a spus Orban.

El a adăugat că sunt testate şi persoanele instituţionalizate simptomatice şi că "există o ordine a priorităţilor în testare care nu poate fi încălcată şi pe care noi o vom aplica cu stricteţe".

"Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate, proceduri care au la bază argumentaţii tehnice şi ştiinţifice de testare şi cu siguranţă obiectivul nostru este de a creşte sistematic capacitatea de testare astfel încât orice persoană care se încadrează în ordinea de priorităţi să poată să fie testată", a mai spus premierul.

Fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri seară, că a pregătit un protocol, cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru un program inovativ prin care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare, care vor merge din uşă în uşă.

Pe de altă parte, primarul general Gabriela Firea a spus, tot miercuri seară, că a discutat tot cu profesorul Streinu-Cercel, iar în câteva zile 12 maşini ecologice vor merge ţintit la bucureştenii cu vârsta de peste 65 de ani sau cu boli cronice, pentru a-i testa.

Declaraţia lui Costache privind testarea în masă a bucureştenilor a provocat critici vehemente.

Joi, Victor Costache a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.