Premierul Ludovic Orban a afirmat că tuturor celor aflaţi în izolare, carantinare sau sunt internaţi în spital trebuie să li se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei speciale mobile. Şeful Executivului a adăugat că există într-adevăr o problemă care este legată de faptul că, în cazul în care este o persoană din judeţul Giurgiu, de exemplu, şi eşti internată într-un alt judeţ. „Aici e foarte complicat de găsit o soluţie, pentru că dreptul de vot se exercită în cadrul circumscripţiei care este judeţul, respectiv municipiul Bucureşti”, a explicat prim-ministrul.
„Din punctul nostru de vedere, orice persoană care se află în izolare, în carantinare sau care se află internată într-o unitate spitalicească are dreptul să voteze şi trebuie să i se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei speciale mobile. Am vorbit cu domnul ministru al Sănătăţii să informeze, prin direcţiile de sănătate publică, toţi aceşti cetăţeni care se află în izolare, în carantinare, privitor la dreptul de a îşi exercita votul prin intermediul urnei speciale mobile. Singura problemă care există, într-adevăr, nu este legată de localitate, este legată de situaţia în care un cetăţean este din judeţul Giurgiu, să spunem, se află internat într-un alt judeţ. Aici e foarte complicat de găsit o soluţie, pentru că dreptul de vot se exercită în cadrul circumscripţiei care este judeţul, respectiv municipiul Bucureşti”, a afirmat Ludovic Orban, luni într-o conferinţă de presă.
Întrebat cum vor proceda la vot duminică cetăţenii din localităţile carantinate, premierul a răspuns: „Toţi cetăţenii care sunt în localităţi carantinate se vor putea deplasa fără nicio oprelişte să îşi exercite dreptul de vot. Cu siguranţă. În ziua votului, normal că motivul deplasării este deplasarea la vot”.
El a adăugat că riscul de infectare e foarte mic la alegerile parlamentare, în ziua votării.
„Noi am luat toate măsurile ca în cursul procedurii de votare, riscul de transmitere a virusului să fie mic, chiar foarte mic. Dacă se respectă normele pe care le-am reglementat, nu există riscul de infectare. Practic, cetăţeanul se duce la vot ca şi cum s-ar duce la farmacie sau ca şi cum s-ar duce la supermarketul din colţ. Evident, trebuie să poarte mască. În cazul în care aşteaptă să intre, din cauza faptului că am limitat numărul de persoane care pot să intre simultan în secţia de votare, este posibil, ca şi la locale, să apară în anumite secţii de votare cozi. La aceste cozi, oamenii trebuie să respecte distanţa, trebuie să poarte masca. De asemenea, la intrarea în secţia de votare trebuie să se dezinfecteze şi, după exercitarea dreptului de vot, de asemenea, trebuie să se dezinfecteze, astfel încât să nu rişte să ia virusul de pe ştampilă sau de pe buletinul de vot sau de pe altă suprafaţă pe mână”, a explicat Orban.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.