Premierul Ludovic Orban a afirmat că au fost făcute lucrări de construcţii la Spitalul Judeţean Neamţ fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), iar pacienţii au fost mutaţi de la secţia ATI a etajului 3 la cea a etajului 2, acest lucru întâmplându-se chiar sâmbătă dimineaţa, cu câteva ore înainte de izbucnirea incendiului care a dus la moartea a 10 persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului, s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI care era funcţională la etajul trei la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute. Dar repet, există o anchetă în curs care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi de asemenea, să susţină această anchetă să se duruleze cât mai rapid posibil”, a explicat Ludovic Orban, sâmbătă într-o conferinţă de presă după după participarea la şedinţa organizată la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Orban a mai fost întrebat şi dacă conducerea Spitalului Judeţean Neamţ ştia de problemele care au fost în trecut la unitatea medicală, răspunzând: “Din moment ce au fost reparaţii în spital, cum să nu ştie conducerea spitalului  de aşa ceva”.
 
Premierul a mai transmis că toate spitalele trebuie să facă investiţii care să permită respectarea regulilor de protecţie împotriva incendiilor. 
 
„Toate spitalele trebuie să efectueze investiţii care să permită respectarea regulilor de protecţia împotriva incendiilor şi altor reglementări care sunt stabilite. (...) Soluţia să efectueze moduifuicări de asemenea natură încât să respecte aceste norme. Dacă sunt necesare elemente de natură constructivă, ele trebuie efectuate”, a menţionat prim-ministrul. 
 
Întrebat câte spitale nu au autorizare ISU, Orban a răspuns: „Nu vă pot pune această informaţie la dispoziţie, dar obligaţia oricărui manager de spital şi oricărei entităţi locale care administrează spitalul e aceea de a efectua toate lucrările în ceea ce priveşte autorizarea la incendiu. Investiţii, doamnă. Noi vom face aceste investiţii. Aceste probleme nu pot fi rezolvate în 3-6 luni. Ele pot fi rezolvate pe baza unor investiţii strategice”.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene a declarat că cele două etaje în care erau secţiile ATI au avis de la DSP cu privire la circuite.
 
„Ţin să precizez că în ultima perioadă nu s-au mutat echipamente şi nu s-a intervenit în niciun fel pe instalaţiile din ATI. Decizia mutării pacienţilor internaţi la ATI de la etajul 3 la etajul 2 a fost determinată de motive exclusiv medicale pentru a se asigura o mai bună supraveghere a bolnavilor. S-a urmărit extinderea secţiei de ATI, pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienţi pozitivi, dar în momentul produceri incendiului, spaţiul în care s-au făcut lucrările nu era funcţional. El se află într-o zonă diferită faţă de cea în care s-a produs incendiul. Acest demers de extindere nu a afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele două secţii ATI, situate la etajele 2 şi 3 ale SJU au aviz de la DSP cu privire la circuite. A existat însă o suprasolicitarea a secţiei ATI din cauza numărului mare de pacienţi internaţi în contextul pandemiei de coronavirus”, a declarat Ionel Arsene, printr-un comunicat de presă al PSD.
 
De asemenea, managerul Spitalului Judeţean Neamţ Lucian Micu a precizat că ambele etaje erau folosite ca secţii ATI erau avizat de DSP Neamţ şi pacienţii erau frecvent mutaţi între secţie. „Probabil confuzia s-a creat datorită faptului că noi am mai gândit un compartiment unde putem să mai mutăm încă 4 paturi şi să creştem capacitatea ATI, însă în această încăpere nouă nu au fost nici pacienţi, nici aparatură. Practic nu era funcţională”, a adăugat Micu.
 
În schimb, prefectul judeţulu Neamţ, George Lazăr, a declarat la Digi 24, că Spitalul Judeţean Neamţ - unde un incendiu s-a soldat cu moartea a zece persoane - a greşit pentru că a mutat secţia ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.
 
Zece pacienţi au murit în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite. Doctorul a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.