O tonă de articole pirotehnice au fost confiscate în ultimele două luni şi peste 100 de persoane au fost puse sub acuzare pentru deţinere şi vânzare ilegală, fiind retrase zece autorizaţii de funcţionare, potrivit Poliţiei Române.
Poliţiştii de la structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase au controlat, în perioada 8 februarie - 28 martie, 457 de firme şi persoane autorizate şi neautorizate să deţină şi să vândă articole pirotehnice sau să organizeze jocuri de artificii, a anunţat, duminică, Poliţia Română.
În urma controalelor au fost constatate 129 de infracţiuni privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice şi a materiilor explozive, pentru care sunt cercetate 116 persoane.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Poliţiştii au confiscat de la firmele şi persoanele controlate peste o tonă de obiecte pirotehnice de diferite clase şi categorii, existând suspiciuni că acestea ar proveni din infracţiuni sau contravenţii la regimul materiilor explozive.
De asemenea, în urma verificărilor au fost retrase zece autorizaţii de funcţionare şi au fost date 11 amenzi în valoare de 14.800 de lei.
Activităţile de prevenire şi control s-au desfăşurat în cadrul acţiunii „Pirotehnic”, fiind coordonate de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română.
Potrivit prevederilor legale, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Firmele şi persoanele autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie din judeţul unde are loc evenimentul.
Folosirea articolelor pirotehnice interzise sau în locuri nepermise constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, vânzarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 persoanelor care au vârsta sub 18 ani şi comercializarea articolelor pirotehnice care pot fi folosite doar de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.