O navă militară românească va participa, până la sfârşitul lunii iulie, la o misiune internaţională în Marea Neagră, sub stindard NATO, dragorul maritim "Locotenent Dimitrie Nicolescu" urmând să facă joncţiunea în largul coastelor Bulgariei, cu navele din gruparea navală de luptă împotriva minelor SNMCMG-2.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, pe data de 11 iulie, o navă militară românească a plecat din portul Constanţa, pentru a executa misiuni sub stindard NATO în Marea Neagră, până la sfârşitul lunii iulie.

Dragorul maritim "Locotenent Dimitrie Nicolescu", cu un echipaj alcătuit din 78 de marinari, va face joncţiunea, în largul coastelor Bulgariei, cu navele din gruparea navală de luptă împotriva minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group), care are în compunere navele ITS „Grecale” (Italia), FS „Orion” (Franţa), ITS „Numana” (Italia) şi TCG „Enez” (Turcia).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cele cinci nave ale SNMCMG-2, printre care şi dragorul românesc, au planificate activităţi de instruire specifice, în apele internaţionale ale Mării Negre, dar vor participa şi la Exerciţiul multinaţional „Breeze 19”, organizat de Forţele Navale Bulgare şi vor face două escale în portul Varna, prima în perioada 12-16 iulie, iar cea de-a doua în perioada 19-22 iulie. Marina Militară Română participă la exerciţiul organizat de partenerii bulgari cu două nave, Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” şi Fregata „Regele Ferdinand”, navă care se află sub comanda unei alte grupări navale NATO (SNMG-2), grupare ce operează în Marea Neagră în această lună.

“Contextul complicat de securitate din regiunea Mării Negre, adus în atenţia publică internaţională, mai ales, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, a generat luarea unor măsuri adecvate de către NATO, pentru asigurarea securităţii statelor membre ale Alianţei, riverane la Marea Neagră, precum şi pentru descurajarea activităţilor care contravin legislaţiei internaţionale cu privire la Dreptul Maritim Internaţional şi cu Dreptul Conflictelor Armate. Forţele Navale Române contribuie cu militari şi cu platforme navale de luptă la acţiunile pe care NATO şi ţările partenere din regiune le desfăşoară în bazinul vestic al Mării Negre”, se arată în comunicatul Forţelor Navale.

Astfel, două nave militare româneşti, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi nava purtătoare de rachete ”Lăstunul”, au plecat din portul Mangalia, la sfârşitul lunii iunie, pentru a participa la Exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 19, organizat de forţele navale ale SUA şi al Ucrainei, în raioane maritime din largul coastelor ucrainene, iar fregata „Regele Ferdinand” a fost integrată în gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), la începutul lunii iulie, pentru o perioadă de trei săptămâni.

“Activităţile desfăşurate de navele militare româneşti în bazinul Mării Negre fac parte din Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării referitoare la întrebuinţarea forţelor Armatei României la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2019”, a precizat sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.