Numărul persoanelor care intră şi ies din ţară va creşte în perioada dinaintea Paştelui, cele mai tranzitate fiind graniţele cu Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova, a anunţat, duminică, Poliţia de Frontieră, care recomandă pentru evitarea aglomerărilor folosirea tuturor punctelor de frontieră. Anul trecut, în perioada dinaintea Paştelui au trecut frontiera aproximativ 2,2 milioane de persoane.
Poliţia de Frontieră şi-a suplimentat echipajele în perioada dinaintea Paştelui, în condiţiile în care din 7 aprilie se fac verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în urma intrării în vigoare a Regulamentului de modificare a Codului Frontierelor Schengen.
Astfel, timpii de aşteptare la punctele de trecere a frontierei cresc pentru efectuarea formalităţilor, în condiţiile în care atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară sunt verificate documentele de călătorie şi sunt consultate bazele de date relevante cu privire la toate persoanele care tranzitează graniţa, inclusiv ale celor care au dreptul la liberă circulaţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pentru a preveni aglomerarea în vămi în perioada dinaintea Paştelui, Poliţia de Frontieră a suplimentat numărul echipajelor de control al documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea actelor.
Fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, vor fi deschise în funcţie de valorile de trafic.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente.
Persoanele care intră sau ies din ţară pot afla care sunt timpii de aşteptare la puntele de trecere a frontierei folosind aplicaţia on-line de pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real şi permite reconfigurarea traseului către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
Conform estimărilor, în perioada sărbătorilor de Paşti, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova.
Punctele de frontieră româno-ungare sunt: în judeţul Timiş – vama Cenad–Kiszombor, în judeţul Arad - vămile Nădlac–Nagylak, Nădlac II-Csanadpalota, Turnu–Batonnya şi Vărşand–Gyula, în judeţul Bihor – vămile Salonta–Mehkerek, Borş–Artand, Valea lui Mihai–Nyirabrany şi Săcuieni–Letavertes, în judeţul Satu Mare – vămile Urziceni–Vallaj şi Petea–Csengersima.
La frontiera româno-bulgară sunt puncte de trecere a frontiere în: judeţul Giurgiu – vama Giurgiu-Ruse, în Constanţa - Vama Veche, PTF Ostrov–Silistra, Negru Vodă–Kardam, în judeţul Dolj – vămile Bechet-Orjahovo şi Calafat-Vidin.
La frontiera româno-moldoveană sunt puncte de trecere a frontierei în: judeţul Galaţi – vămile Oancea–Cahul şi Galaţi–Giurgiulesti; în judeţul Vaslui – vama Albiţa–Leuşeni, în judeţul Iaşi – vama Sculeni, în judeţul Botoşani – vămile Rădăuţi-Prut – Lipcani şi Stînca-Costeşti.
Persoanele care tranzitează frontierele pot suna la numărul de telefon 021.9590 pentru a semnala probleme legate de controlul documentelor.
Anul trecut, în perioada Floriilor şi Paştelui au trecut frontiera aproximativ 2,2 milioane de persoane, dintre care aproximativ 1,9 milioane de cetăţeni UE şi 300.000 de cetăţeni non-UE şi peste 647.000 de autovehicule.
Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele din vestul ţării, pe unde au trecut 867.000 de persoane, din est - 314.000 de persoane şi din sud - 258.000 de persoane, precum şi cele aeroportuare, unde au fost întregistrate 541.000 de persoane care au intrat sau au ieşit din ţară în perioada 23 aprilie 6 mai 2016.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.