Mai mulţi dintre localnicii din Roşia Montană care iniţial refuzaseră să-şi părăsească locuinţele au acceptat evacuarea preventivă, însă în zona din avalul lacului Tăul Mare care se află sub risc de inundaţii au mai rămas, luni, peste 100 de persoane. A patra pompă de mare capacitate a fost pusă în funcţiune, iar autorităţile anunţă că, până luni seară, cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 de centimetri de la începutul golirii parţiale controlate a lacului.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba anunţă, luni seară, că, din totalul de 268 de oameni care trăiesc în gospodăriile din zona în pericol de a fi inundată dacă barajul Tăul Mare se rupe, 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea şi 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud.
Numărul celor care au acceptat evacuarea preventivă a crescut, luni, după ce duminică seară peste jumătate dintre localnicii din zona respectivă deciseseră să rămână în casele lor, în ciuda avertismentelor repetate ale autorităţilor.
Luni, o a patra pompă de mare capacitate a fost pusă în funcţiune pentru evactuarea parţială şi controlată a apei din barajul lac de acumulare piscicolă Tăul Mare.
Alte două sunt pregătite pentru a interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană, în zona locuit, au mai transmis oficialii ISU Alba.
”Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 cm (aţă de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe conform măsurătorilor efectuate la ora 18:30 de reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apei”, informează ISU Alba.
Luni seară, în zona barajului continuă să acţioneze militari de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Cluj şi Hunedoara.
Echipe mixte formate din pompieri, poliţişti şi jandarmi continuă să informeze populaţia privind importanţa evacuării preventive.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Roşia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea unei rampe in vederea facilitării accesului motopompelor spre profunzimea lacului deoarece, ca urmare a scăderii nivelului apei nu vor mai putea face absorbţie.
Luni, după amiază, la ora 16:00, în zonă a plouat, la Staţia meteorologică Roşia Montană înregistrându-se precipitaţii cu debit de 6,4 litri/metru pătrat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.