Patruzeci şi şapte de angajaţi şi colaboratori ai Teatrului de Stat Constanţa au trimis un memoriu către Consiliul Judeţean, Primăria, Prefectura Constanţa, Ministerul Culturii şi UNITER, precizând că astfel încearcă să împiedice un declin al instituţiei de cultură sau chiar desfiinţarea teatrului. Ei susţin că autorităţile locale constănţene nu sunt capabile să patroneze activitatea teatrală aşa cum ar trebui şi că analizează posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia teatrul sub autoritatea sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii Teatrului de Stat Constanţa au transmis, miercuri, jurnaliştilor acest memoriu, precizând că documentul a fost trimis în 12 februarie către Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa, Prefectură, Ministerul Culturii şi UNITER, iar până în prezent nu a fost primit niciun răspuns.

"În contextul în care cultura constănţeană pare lovită de un blestem, ce ţine de felul cum conducătorii acestui oraş şi judeţ o tratează şi au tratat-o în toată perioada postrevoluţionară, noi, actori, colaboratori şi angajaţi din departamentele artistic, tehnic, producţie şi administrativ ai Teatrului de Stat Constanţa, am decis să facem acest memoriu, pentru a încerca să împiedicăm un alt declin previzibil sau chiar desfiinţarea instituţiei noastre", se arată în document.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Angajaţii teatrului reclamă în primul rând situaţia infrastructurii, spunând că sala în care îşi desfăşoară activitatea este prea mică pentru spectacolele prezentate.

"Teatrul de Stat Constanţa funcţionează într-o clădire ce a fost foarte bună pentru Teatrul Fantasio, dar este prea mică pentru spectacolele noastre. Am fost mutaţi, în 2004, dintr-o clădire mult mai mare, în care ne simţeam acasă, chiar dacă o împărţeam cu alte instituţii de cultură şi chiar dacă nu era decât fosta sală de festivităţi a unui liceu, iar nu un teatru propriu-zis. Acum suntem subordonaţi Consiliului Judeţean Constanţa, iar clădirea în care funcţionăm aparţine Primăriei Constanţa, ceea ce generează o situaţie ambiguă şi pasarea responsabilităţii între autorităţi”, se arată în document.

Semnatarii memoriului spun că au informat autorităţile locale despre probleme - sistem de încălzire defect, depozite neîncăpătoare, supraîncărcarea reţelei electrice, scurgeri din cauza precipitaţiilor, iar acestea au promis de mai mulţi ani că vor face o reabilitarea termică şi electrică a clădirii, fără ca acest lucru să se întâmple.

Angajaţii teatrului spun că în ultimii ani, după ce s-a trecut la trei spectacole pe săptămână în loc de două, numărul spectatorilor s-a triplat, iar veniturile au crescut şi mulţi actori şi regizori au început să-şi manifeste interesul pentru teatrul din Constanţa.

Semnatarii memoriului mai spun că nici preşedintele CJ, nici primarul Constanţei nu au venit la premierele teatrului deşi au primit invitaţii.

"Am tăcut atunci când preşedintele CJC Horia Ţuţuianu, proaspăt venit pe funcţie, a inspectat clădirea TSC şi a declarat presei că managerul este de vină, cu toate că managerul îi prezentase dificultăţile sistemice pe care trebuie să le înfrunte. Am tăcut atunci când acelaşi preşedinte CJC a fost contactat de presă pentru că în sala teatrului era frig şi a dat vina pe manager, spunând că nu ştie nimic, cu toate că CJC fusese înştiinţat prin numeroase memorii. Am tăcut când nu i-am văzut la nicio premieră, nici pe preşedintele CJC, nici pe primarul Constanţei, cu toate că primesc invitaţii la toate. Am tăcut când am auzit zvonurile recurente, la două - trei luni odată, că preşedintele vrea să schimbe managerul pentru că este incompetent”, mai precizează sursa citată.

Cei 47 de angajaţi mai notează în memoriu că apariţia scrisorii deschise a şase actori ai teatrului, în care erau prezentate mai multe acuzaţii la adresa managerului Dana Dumitrescu, a fost ocazia aşteptată de conducerea CJ pentru înlocuirea sa. 

"În sfârşit, în convergenţă cu intenţiile preşedintelui CJC, a apărut în presă scrisoarea celor şase colegi ai noştri, ale căror interese meschine noi le cunoaştem, şi preşedintele a reacţionat aşa cum era de aşteptat, disproporţionat faţă de lipsa de reprezentativitate a celor şase în colectivul TSC. Astfel de conflicte se întâmplă deseori în teatre, mai ales din cauza orgoliilor personale, dar ele nu devin argumente pentru denigrarea instituţiei şi nu trebuie inflamate, ci aplanate de autorităţi. La noi, aceasta a fost ocazia aşteptată pentru a schimba managerul, pretextând câteva nereguli minore, evidenţiate de un raport discutabil, în ciuda evidenţei că teatrul este pe un trend ascendent”, se mai arată în memoriu.

Sursa citată spune că această măsură a avut mai multe urmări. Astfel, regizorul Tompa Gabor s-a retras, deşi stabilise să monteze o producţie la Constanţa, iar mai mulţi angajaţi ai teatrului au demisionat, motivând că nu doresc să lucreze într-o atmosferă tensionată.

"Din păcate, unii dintre oamenii care se retrag sunt în posturi foarte greu de ocupat, căci au meserii rare, ce nu se mai învaţă în şcoli, ca, de exemplu, cea de regizor tehnic. Şi din sectorul administrativ s-au înregistrat multe demisii, astfel încât activitatea teatrului este în pericol să fie blocată”, au explicat cei 47 de semnatari ai memoriului.

Ei mai spun că directoarea teatrului este somată prin raportul Corpului de Control al CJ să rezilieze de îndată contractele cu actorii pensionari.

"Chiar dacă preşedintele CJC neagă în faţa presei, directoarea este somată, prin raportul corpului de control al CJC, să rezilieze de îndată contractele cu actorii pensionari şi cu alţi profesionişti angajaţi conform unei ordonanţe de guvern ce reglementează activitatea instituţiilor de cultură, acest text de lege nefiind recunoscut de controlorii de la CJC. Cu toate că preşedintele CJC a afirmat în mod repetat că «actul artistic nu va fi afectat» de măsurile sale, îl informăm pe această cale că actul artistic este şi va fi afectat, atât din cauza tensiunilor, cât şi pentru că cei ale căror contracte trebuie reziliate nu pot fi înlocuiţi peste noapte”, se mai arată în document.

Cei 47 de semnatari ai memoriului susţin că autorităţile locale de la Constanţa nu sunt capabile să patroneze activitatea teatrală. 

"Concluzia la care am ajuns, în urma contemplării evoluţiei teatrului nostru, comparativ cu evoluţia unor instituţii similare din ţară şi în urma contemplării urmărilor măsurilor recent luate de Consiliul Judeţean împotriva teatrului, este că autorităţile locale de la Constanţa nu sunt capabile să patroneze activitatea teatrală aşa cum ar trebui, acordând sprijin, iar nu impunându-şi dorinţele arbitrar sau inflamând artificial conflicte minore, fără să ţină cont de evaluări clare şi obiective. Este nedrept, inexplicabil şi inacceptabil să fie schimbat directorul cu performanţe clare, măsurabile în cifre, şi să fie adus un director interimar din afara instituţiei, care să o ia de la capăt, cu alte idei, perturbând, de fapt, traseul clar şi proiectele TSC”, se mai precizează în memoriu.

În finalul documentului, angajaţii teatrului spun că evaluează posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia sub autoritatea sa Teatrul de Stat Constanţa.

“Considerăm că trebuie reparate urgent daunele de imagine şi pierderea de credibilitate, prin reconsiderarea măsurilor luate împotriva managerului şi a concluziilor raportului rezultat în urma controlului. Urmează să evaluăm posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia sub autoritatea sa Teatrul de Stat Constanţa (cu tot cu clădire, dacă se poate), ceea ce ar crea şi cadrul pentru obţinerea statutului de Teatru Naţional, pe care îl dorim şi considerăm că îl merităm, prin calitatea actului artistic. De asemenea, am scuti autorităţile locale de bătaia de cap pentru o instituţie faţă de care au dovedit că nu au niciun respect şi nicio preocupare reală”, se precizează în memoriu.

Preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a anunţat în urmă cu o lună că a decis demiterea managerului Teatrului de Stat Constanţa, Dana Dumitrescu, după ce au fost descoperite mai multe nereguli, în urma unui control. Dana Dumitrescu are un preaviz de 60 de zile, iar în primele 30 trebuie să remedieze neregulile constatate. Ulterior, va fi numit un manager interimar din afara teatrului, până la organizarea unui concurs.

Controlul a fost dispus după ce mai mulţi actori au acuzat-o pe directoarea Dana Dumitrescu de diverse nereguli.

Teatrul de Stat Constanţa se află în subordinea Consiliului Judeţean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.