Un număr de 12 autospeciale pirotehnice şi 6 platforme pentru salvare de la înălţime, în dotarea IGSU/ Bode: Structurile MAI, angajate în eforturile de creştere a nivelului de dotare, pun pe primul plan adaptarea la provocările şi ameninţările actuale - FOTO
Un număr de 12 autospeciale pirotehnice şi 6 platforme pentru salvare de la înălţime, în dotarea IGSU/ Bode: Structurile MAI, angajate în eforturile de creştere a nivelului de dotare, pun pe primul plan adaptarea la provocările şi ameninţările actuale - FOTO
Un număr de 12 autospeciale pirotehnice, care pot fi folosite pentru asanarea terenului de muniţii rămase neexplodate, pentru îndepărtarea podurilor de gheaţă şi a stâncilor care pot bloca drumuri, şi 6 autoplatforme pentru salvare de la înălţime au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că structurile MAI sunt "angajate în eforturile de creştere a nivelului de dotare, în capabilităţile de intervenţie şi pun pe primul plan adaptarea la provocările şi ameninţările actuale".
"Voi fi întotdeauna un susţinător al demersurile menite sa eficientizeze activitatea de protecţie civilă. (…) Prin astfel de investiţii, cei mai câştigaţi sunt cetăţenii şi comunităţile noastre. Beneficiile sunt imense şi se traduc prin creşterea gradului de protecţie în caz de dezastre, ca urmare a eficientizării capacităţii de răspuns a structurilor de intervenţie", a declarat Lucian Bode, joi, la recepţia primelor 12 autospeciale pirotehnice şi a 6 autoplatforme pentru salvare de la înălţime.
Autospecialele pirotehnice urmează să fie folosite în misiuni de asanare a teritoriului de muniţiile rămase neexplodate din conflictele armate, în activităţi de distrugere cu ajutorul explozivului a podurilor de gheaţă şi/sau a zăpoarelor de gheaţă şi a stâncilor sau a altor elemente care pot bloca căilor de comunicaţii sau reţelele de utilităţi publice.
Autospecialele pirotehnice au un compartiment special pentru transport muniţii neexplodate (dispus în partea din spate a şasiului) şi două compartimente laterale pentru transport mijloace şi accesorii de distrugere muniţii şi pentru executarea lucrărilor de distrugeri cu ajutorul explozivilor în diferite medii. În dotarea autospecialelor se află echipamente care să permită executarea în siguranţă a misiunilor precum detectoare de metale, costum de protecţie pirotehnic pentru personalul specializat, căşti şi veste de protecţie balistică, rucsacuri pentru transportul explozivi.
Valoarea unei autospeciale, complet echipată, este de aproximativ 270.000 de euro.
Potrivit IGSU, în total vor fi achiziţionate 19 astfel de autospeciale, câte una pentru ISU din judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea şi una pentru Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.
Anul trecut, echipele pirotehnice din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene, respectiv din cadrul USISU au executat 1.390 de misiuni pirotehnice dintre care: 1.303 misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată, din care au rezultat peste 20.000 de muniţii (diferite feluri şi calibre) şi elemente de muniţii, majoritatea acestora fiind încă active şi prezentând un risc deosebit de explozie la manipulare şi transport; 87 de misiuni de distrugere a muniţiilor rezultate din asanări.
Cele şase autoplatforme permit intervenţia pompierilor pentru salvarea persoanelor de la înălţimea de 45 de metri, iar, cu ajutorul braţului mobil, şi a celor rămase captive pe ape şi alte medii aflate sub nivelul solului, până la adâncimea de -8,2 m. Totodată, camera din dotarea autospecialei permite monitorizarea intervenţiei din dispecerat.
Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 de euro.
În total, vor fi primite 18 autoplatforme, achiziţionate prin proiectul VIZIUNE 2020.
"Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pe deplin angajate în eforturile de creştere a nivelului de dotare, în capabilităţile de intervenţie şi pun pe primul plan adaptarea la provocările şi ameninţările actuale, mai ales alocă timp şi resurse consistente în procesul de pregătire a unui răspuns adecvat şi coordonat", a subliniat ministrul Lucian Nicolae Bode.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.