Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a aprobat, vineri, noua componenţă a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Sesizările privind posibile cazurile de plagiat aflate în analiza CNATDCU vor fi preluate de noul Consiliu de la stadiul în care acestea se află pe rolul comisiilor de specialitate, menţinând termenele-limită deja anunţate, potrivit MENCS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Membrii CNATDCU sunt personalităţi de prestigiu academic şi ştiinţific, cultural şi moral, recunoscute pe plan naţional şi internaţional, numite prin ordin al ministrului Educaţiei, pentru un mandat de maximum patru ani.

Componenţa CNATDCU pentru mandatul 2016-2020 a fost stabilită, pentru prima dată, prin selecţie, care a urmărit  implicarea comunităţii academice şi a societăţii civile, precum şi în urma consultărilor publice. Selecţia membrilor a exclus candidaturile demnitarilor şi a membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice, arată Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministerul Educaţiei a lansat în martie un apel către instituţii şi organizaţii reprezentative pentru învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică din România, în vederea nominalizării de persoane care să facă parte din comitetele de selecţie a viitorilor membri din comisiile de specialitate CNATDCU. Au răspuns apelului Academia Română, Consiliul Naţional al Rectorilor, Prezidiul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Asociaţia „Ad Astra”, Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Societatea Română de Fizică,  Societatea de Geografie din România, Societatea de Ştiinţe Biologice din România, Societatea Sociologilor din România, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Societatea Română de Filosofie din România şi Societatea de Ştiinţe Filologice din România.

Pe baza nominalizărilor făcute de aceste organizaţii, cele 35 de comitete de selecţie, formate din 140 de experţi de prestigiu din România şi străinătate, au sprijinit Ministerul Educaţiei în decursul lunii mai în procesul de selectare a membrilor din cele peste 1.200 de aplicaţii depuse individual prin portalul Brainmap.

Principiile care au stat la baza selecţiei sunt transparenţa, evitarea incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, asigurarea reprezentativităţii profesionale şi instituţionale, a precizat MENCS.

Profilul membrilor CNATDCU a răspuns următoarelor cerinţe minimale: experienţă proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută la nivel naţional/internaţional, dovedită şi validată prin realizări specifice şi prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniu; disponibilitate asumată de a activa în cadrul CNATDCU, implicit renunţând la activitatea în alte consilii consultative ale MENCS; echilibru şi capacitate de analiză obiectivă; integritate profesională şi rezilienţă la presiuni exterioare.

“Nu au fost eligibili demnitarii şi membrii structurilor de conducere ale partidelor politice”, a precizat MENCS.

Ministrul Educaţiei anunţa recent că, după ce va fi anunţată componenţa CNATDCU, pasul următor vizează alegerea consiliului general al Consiliului.

Adrian Curaj a precizat că dosarele de plagiat vor fi analizate în ordinea în care au fost depuse, iar probabil spre sfârşitul lui iunie vor fi cunoscute şi primele rezultate.

Consiliul general al CNATDCU va fi format din maximum 47 de membri, dintre care maxim 35 sunt preşedinţii comisiilor de specialitate.

CNATDCU este condus de un preşedinte şi trei vicepreşedinţi şi de un secretar general, aleşi de către membrii acestuia în prima şedinţă. Preşedintele Consiliului general este şi preşedinte al CNATDCU, iar vicepreşedinţii Consiliului general sunt şi vicepreşedinţi ai CNATDCU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.