Nouă nave ale Forţelor Navele, un detaşament de scafandri şi ofiţeri de stat major vor participa, în a doua jumătate a lunii iulie, la un exerciţiu multinaţional, organizat de Comandamentul Forţelor Navale ale SUA în Europa şi de Forţele Navale Ucrainiene, în Marea Neagră.
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Române, Fregata "Mărăşeşti” (F-111), corveta "Contraamiral Eustaţiu Sebastian” (264), un detaşament de scafandri EOD şi ofiţeri de stat major vor participa la Exerciţiul multinaţional SEA BREEZE 16, organizat şi coordonat de către Comandamentul Forţelor Navale ale SUA în Europa (NAVEUR) şi de Forţele Navale Ucrainene, în perioada 18 - 31 iulie, în raioane de instrucţie de pe teritoriul Ucrainei, în apele teritoriale ucrainene şi în apele internaţionale ale Mării Negre.
“SEA BREEZE 16 este un exerciţiu naval, bazat pe scenariul unei Operaţii de răspuns la criză (CRO - Crisis Response Operation), deschis participării statelor membre NATO şi semnatare ale Parteneriatului pentru Pace (PfP), care are ca obiectiv principal dezvoltarea şi îmbunătăţirea interoperabilităţii dintre participanţii din ţările membre NATO (Bulgaria, Germania, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România, S.U.A., Turcia) şi din ţările semnatare ale PfP (Georgia, Republica Moldova, Ucraina)”, se arată în comunicatul Forţelor Navale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit sursei citate, militarii vor executa exerciţii de luptă în diferite medii (aerian, la suprafaţă şi submarin), exerciţii de căutare şi salvare vieţi omeneşti pe mare, trageri cu armamentul de artilerie cu diferite calibre (14,5mm, 30mm, 76,2mm), exerciţii de inspecţie şi control la nave suspecte de trafic ilegal pe mare, exerciţii de recunoaştere aeriană, operaţiuni de distrugere poduri şi de construire de pontoane plutitoare.
În cadrul exerciţiului, trei ofiţeri ai Forţelor Navale Române vor fi ambarcaţi la bordul fregatei ucrainene "Hetman Sagaidachnyi” şi vor face parte din echipa de evaluatori NATO - Mareval (Maritime Evaluation), care va evalua nava în vederea obţinerii certificatului Mareval de nivel 2.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.