Primarul Capitalei Nicuşor Dan a precizat că PSD „îşi schimbă părul, dar năravul ba”, pentru că au amânat luni dezbaterile, pentru la toamnă, pe Codul Urbanismului, însă au mutat acele amendamente nocive la o altă lege uitată prin sertare din 2018 şi anume proiectul privind spaţiile verzi. Edilul a acuzat că aceste amendamente au fost adoptate în şedinţa de marţi a Comisiei pentru mediu, iar iniţiativa va intra la vot, în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„PSD îşi schimbă părul, dar năravul ba! Parlamentarii PSD au dat liber la betonarea spaţiilor verzi. După ce ieri au amânat pentru toamnă dezbaterile la Codul Urbanismului care conţine prevederi nocive, azi, pe nepusă masă, în stilul ordonanţei 13 au strecurat pe ordinea de zi a comisiei de mediu un proiect de modificare a legii spaţiilor verzi care fusese uitat prin sertare din 2018. Au mutat astfel amendamentele toxice din Codul Urbanismului în acest proiect şi au sperat că nu observă nimeni”, a scris Nicuşor Dan, marţi pe Facebook.
 
Edilul general a mai spus că, deşi a fost prezent la acea şedinţă, majoritatea parlamentară a votat cum a dorit, iar forma legii va intra în plenul de miercuri sub o formă care va fi „un atentat la sănătatea oamenilor şi a oraşelor din întreaga ţară”.
 
„M-am dus la şedinţă de urgenţă, mi-am spus punctul de vedere, dar majoritatea parlamentară a votat cum a vrut. Forma legii care va intra mâine dimineaţă la plen este un atentat la sănătatea oamenilor şi a oraşelor din întreaga ţară”, a completat Dan.
 
Acesta a explicat că, prin amendamentele la proiectul de lege privind spaţiilor verzi şi de protecţie a spaţiilor verzi din oraşe, au apărut probleme şi anume dispariţia regimului de protecţie instituit de legea mediului pentru spaţiile verzi.

„În opinia mea, cele mai mari două probleme sunt următoarele. Una: dispare regimul de protecţie instituit de legea mediului pentru spaţiile verzi. Acolo se spune foarte clar că un teren care este prevăzut ca spaţiu verde în documentaţia de urbanism rămâne spaţiu verde. Nicio decizie a autorităţii locale, fie că e primar, fie că e consiliu, nu poate să-l să o să schimbe această destinaţie. Şi acum, printr-un amendament pe care l-am văzut acum prima oară şi care a fost depus acum o oră, această interdicţie dispare. Adică se spune că poţi să iei un teren spaţiu verde, să-l muţi la periferia oraşului prin decizia autorităţii locale. Ăsta este lucru cel mai grav Şi al doilea lucru de care am vorbit duminică când am vorbit de proiectul de cod al urbanismului: noi avem în Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane, cea a căror a cărei modificare se discută azi avem o prevedere care spune că pentru orice schimbare, fie din extravilan intravilan, fie transformarea unei zone industriale în zonă construibilă, trebuie să oferi fiecărui locuitor 20 de metri pătraţi de spaţiu verde. De ce este această prevedere? Pentru că noi avem o recomandare de la Uniunea Europeană care va deveni foarte curând o obligaţie de a asigura fiecărui cetăţean dintr-un oraş un număr de metri pătraţi de spaţiu verde. Şi atunci ce se va întâmpla dacă această prevedere dispare şi e înlocuită cu una mult mai slabă, cu un procent de spaţiu verde? Se va întâmpla că dezvoltatorul va construi, va face profitul, după care noi, autoritatea locală, din banii tuturor cetăţenilor, va trebui să răscumpere terenuri ca să amenajeze spaţiul verde. Exact, dezvoltatorul ia profitul şi noi, toţi ceilalţi, plătim pagubele”, a explicat Nicuşor Dan, marţi la Parlament.

Şi din nou, ca o chestiune de formă, eu am fost 4 ani în Parlament, în Camera Deputaţilor, n-am văzut vreo dezbatere, cu atât mai puţin o dezbatere pe o lege aşa de importantă cum e legea spaţiilor verzi din oraşe, fără să fie invitaţi reprezentanţii ministerelor. Aicea trebuia să avem reprezentatul Ministerului Mediului, reprezentantul Ministerului Administraţiei

Nu am văzut un punct de vedere al ministerului. De altfel, pe unele amendamente am văzut puncte de vedere ale ministerului care spun că nu susţin, dar nu pe toate amendamentele. Nu există un punct de vedere pe toate amendamentele.

 

 

 

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.