Primăria Capitalei vrea să solicite Guvernului emiterea unor hotărâri prin care să transmită în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) atât clădirea Romexpo şi Blocul Rosenthal, cât şi mai multe terenuri ale Societăţii Române de Televiziune sau Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, pentru organizarea de activităţi culturale, sportive şi educative sau pentru alte proiecte ale municipalităţii, precum şi pentru construirea unui centru multifuncţional şi a Spitalului Metropolitan, conform unor proiecte de hotărâre aflate miercuri pe ordinea de zi a şedinţei CGMB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, consilierii generali trebuie să îşi dea acordul pentru solicitarea ca Guvernul să emită o hotărâre prin care statul să transmită municipalităţii un imobil care aparţine în prezent Societăţii Române de Televiziune, pentru construirea Spitalului Metropolitan. Astfel, Hotărârea de Guvern ar urma să prevadă transmiterea imobilului din Şoseaua Pipera nr. 63-65 din domeniul public al statului şi din administrarea Societăţii Române de Televiziune în domeniul public al municipiului Bucureşti şi în administrarea CGMB.

"Pentru realizarea Spitalului Metropolitan este necesară achiziţionarea unui teren pentru amplasament. (...) Pentru realizarea acestui obiectiv s-a identificat ca posibil amplasament un imobil situat în Şoseaua Pipera nr. 63-65, sector 2, Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre, potrivit căruia imobilul are o suprafaţă de 46.824 de metri pătraţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Municipalitatea precizează că spitalul va avea 2.000 de paturi şi va fi realizat "de la zero", cu secţii de oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală şi mari arşi.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CGMB prevede solicitarea ca Guvernul să emită o hotărâre prin care să transmită municipalităţii clădirea  Romexpo, care se află în prezent în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” - Sucursala pentru Administrarea şi Întreţinerea Fondului Imobiliar, cu drept de folosinţă – Camera de Comerţ şi Industrie a României. Astfel, Hotărârea de Guvern ar urma să prevadă transmiterea imobilului din bulevardul Mărăşti nr. 63-65 din domeniul public al statului şi administrarea RA-APPS - SAIFI în administrarea CGMB.

Potrivit articolului 2 al proiectului, pe acest amplasament ar urma să fie realizată "o zonă în vederea desfăşurării activităţilor culturale, educative şi sportive”. În expunerea de motive semnată de primarul general, propunerea este argumentată prin faptul că Bucureşti are un deficit major de zone pentru desfăşurarea activităţilor în domeniul cultural, educativ şi sportiv, în acest sens indentificând Romexpo ca zonă oportună.

"Municipiul Bucureşti a identificat, ca oportunitate de realizare a unei zone care să ofere posibilitatea organizării activităţilor culturale, educative şi sportive, imobilul Romexpo din bulevardul Mărăşti nr. 65-67, fiind o clădire amplasată într-o zonăă uşor accesibilă, care se pretează pentru realizarea activităţilor de agrement”, explică municipalitatea.

Potrivit proiectului de hotărâre, suprafaţa terenului este de circa 309.704 metri pătraţi.

În 23 noiembrie anul trecut, Primăria Capitalei a semnat un protocol de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, pe patru ani, primul proiect comun anunţat atunci de Gabriela Firea fiind amenajarea pavilionului A ca o sală polivalentă, cu 15.000 de locuri, săli de conferinţe şi loje, pentru care ar fi necesară suma de aproximativ 30 de milioane de euro.

Primarul a mai spus atunci că sala va purta numele gimnastei Nadia Comăneci. Edilul a promis că municipalitatea va realiza un studiu de fezabilitate în vederea amenajării pavilionului şi un proiect de hotărâre în acest sens va fi votat într-o şedinţă de consiliu, urmând apoi ca lucrările să nu dureze mai mult de un an.

De asemenea, pentru că la nivelul Capitalei "se înregistrează în prezent un deficit major cu privire la bunurile imobile destinate dezvoltării şi implementării unor proiecte în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului şi a unor proiecte în domeniul cultural”, municipalitatea vrea să construiască un centru multifuncţional, cu spaţii administrative, de birouri, cu zonă verde şi de agrement, dar şi parcări.

Astfel, Primăria Capitalei cere de la Guvern transmiterea imobilului delimitat de bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, bulevardul Octavian Goga şi bulevardul Mircea Vodă din administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în administrarea CGMB.

"Având în vedere valoarea imobilului, conferită mai ales de amplasarea acestuia într-o zonă uşor accesibilă, considerăm că se pretează pentru realizarea unor obiective de investiţii care să cuprindă: spaţii administrative, spaţii birouri, centrul de afaceri, investiţii culturale, zonă verde şi de agrement şi parcări”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit acestuia, suprafaţa totală a amplasamentului este de aproximativ 106.000 de metri pătraţi, o suprafaţă de 4.640 de metri pătraţi fiind achiziţionată de Primărie prin contracte de vânzare-cumpărare. De asemenea, pe terenul pe care se vrea construirea centrului multifuncţional sunt foste imobile notificate în baza legilor proprietăţii, restituite în natură sau nerevendicate, pentru care există procese pe rolul instanţelor de judecată sau aflate în proprietatea primăriei.

Municipalitatea precizează că se urmăreşte ca prin acest proiect "să se dea vechiului obiectiv abandonat un caracter unitar şi reprezentativ pentru imaginea Capitalei”.

Primăria Capitalei doreşte în administrarea totală a CGMB şi imobilul de pe Calea Victoriei nr. 22-24, respectiv Blocul Rosenthal, parterul accestuia fiind în prezent în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS).

"Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri privind trecerea unui imobil, având datele de indentificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Autonome Adminsitraţia Patrimoniului Protocolului de Stat în domeniul public al municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi declararea acestuia din bun de itneres public naţional în bun de interes public local, în vederea realizării unor proiecte de către municipiului Bucureşti”, se arată în primul articol al proiectului de hotărâre.

Potrivit acestuia, Blocul Rosenthal are o suprafaţă de 7.691 de metri pătraţi şi teren în suprafaţă de 897,93 de metri pătraţi şi a fost transmis în domeniul public al municipiului şi administrarea CGMB printr-o hotărâre de guvern în 2005, cu excepţia a 179 de metri pătraţi de la parter, care sunt în administrarea RA-APPS.

Municipalitatea spune că pentru preluarea celor 179 de metri pătraţi este necesară adoptarea unei hotărâri de consiliu pentru trimiterea unei solicitări către Guvern.

Blocul Rosenthal a fost construit în 1939 şi este cuprins în lista monumentelor istorice. Clădirea a fost vandalizată, pereţii sunt fisuraţi şi în pericol de prăbuşire, iar geamurile sunt sparte, fiind încadrată în clasa a II-a de risc seismic. La începutul lunii aprilie, Blocul Rosenthal a fost una dintre clădirile istorice din centrul Capitalei care au fost vopsite în roz, galben, alb sau gri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.