Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că ministrul Florian Bodog s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) şi ai Asociaţei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, stabilind înfiinţarea unui grup de lucru pentru regândirea taxei de clawback la toate medicamentele, inclusiv pentru medicamentele ieftine care riscă să fie retrase de pe piaţă din considerente economice. APMGR spune însă că au mai fost create grupuri de lucru la minister, dar nu au fost găsite soluţii, bugetul alocat medicamentelor a rămas la aceeaşi valoare din anul 2012, iar MS nu face altceva decât să tergiverseze lucrurile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii anunţă printr-un comunicat de presă că ministrul Florian Bodog s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice şi ai Asociaţei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, stabilind înfiinţarea unui grup de lucru asumat prin Ordin de ministru care are ca obiectiv regândirea taxei de clawback pentru toate medicamentele, inclusiv pentru medicamentele ieftine care riscă să fie retrase de pe piaţă din considerente economice.

Grupul de lucru va începe să lucreze săptămâna viitoare la noile reglementări şi va avea în componenţă, alături de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pe cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, reprezentanţi din cadrul Ministerul Finanţelor Publice şi câte doi reprezentanţi din partea asociaţiilor producătorilor de medicamente.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Vin cu propunerea de a lucra alături de minister şi colegii de la casa de asigurări pentru stabilirea unor principii noi privind cuantumul taxei de clawback, în beneficiul pacienţilor noştri, astfel încât să putem asigura aprovizionarea cu medicamente fără disfuncţionalităţi“, a declarat ministrul Bodog.

El mai susţine că asociaţiile producătorilor "au salutat propunerea şi au subliniat că este pentru prima oară când un ministru al Sănătăţii îşi asumă răspunderea rezolvării acestei situaţii, transparent, printr-un ordin de ministru".

Reprezentanţii APMGR spun însă că au mai fost create grupuri de lucru la Ministerul Sănătăţii, dar nu au fost găsite soluţii, iar bugetul alocat medicamentelor a rămas la aceeaşi valoare din anul 2012.

"Criza imunoglobulinei, a produselor din plasmă, este doar partea vizibilă a unei crize profunde care se agravează pe zi ce trece. Vom afla probabil cât de curând şi de efectele catastrofale a lipsei altor medicamente, în special a celor generice, care sunt în general medicamente cu preţ redus. Vorbim de medicamentele pentru pacienţi cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator”, spune preşedintele APMGR, Adrian Grecu.

Asociaţia susţine că principala cauză a lipsei medicamentelor generice este taxa clawback, care face ca preţul multor medicamente să ajungă mai mic decât costul de producţie, ceea ce duce la dispariţia acestora de pe piaţă.

APMGR arată că, potrivit unui studiu, 60 la sută din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară în perioada următoare costă mai puţin de 25 de lei, multe dintre acestea fiind produse în România. Astfel, spune asociaţia, soluţia propusă de Ministerul Sănătăţii în cadrul unei întâlniri cu producătorii de medicamente, de a forma un grup de lucru care să studieze modificarea principiilor pe care este calculată taxa clawback, este doar pe termen scurt, iar singura soluţie este eliminarea taxei clawback.

"Ministerul nu face altceva decât să tergiverseze lucrurile. Discuţiile sunt foarte bune pe termen mediu şi lung, dar avem nevoie şi de o soluţie imediată. Şi aceasta nu poate fi alta decât scutirea de la plata taxei clawback şi din scoaterea consumul folosit în calculul taxei a medicamentelelor generice, începând cu 1 ianuarie 2018”, spune Adrian Grecu.

"Prim-ministrul trebuie să ceară Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice să ia o decizie imediat şi să protejeze medicamentele generice sau să-şi asume răspunderea pentru noi crize, care-i vor afecta pe cei mai năpăstuiţi dintre români, pe bătrâni şi pe bolnavii cronici”, conchide Grecu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.