Ploieşteanca Monica Tănăsoiu, moartă în incendiul din clubul Colectiv, a fost comemorată, sâmbătă, în oraşul natal, unde apropiaţii au lansat o carte cu textele scrise de aceasta pe blogul personal şi pe Facebook, intitulată ”De la Monica. Album de amintiri”. Foşti colegi, profesori şi rude au participat la lansarea volumului coordonat de Ana Maria Minescu, prietena din copilărie a Monicăi.
Monica Tănăsoiu a murit la scurt timp de la producerea incendiului din clubul Colectiv, cu o săptămână înainte de a împlini 35 de ani.
Monica absolvise unul dintre cele mai prestigioase licee din Ploieşti, după care a plecat la Bucureşti unde a terminat facultatea şi lucra la o agenţie de publicitate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În noaptea de 30 octombrie a mers în club împreună cu prietenul său, şi el mort după câteva zile de la incendiu.
Sâmbătă, la un an de la tragedia din clubul Colectiv, MonicaTănăsoiu a fost comemorată la Ploieşti prin lansarea unei cărţi cu textele publicate de ea de-a lungul timpului în spaţiul virtual, pe blogul personal şi pe reţelele de socializare.
Evenimentul a avut loc într-un restaurant din Ploieşti şi a reunit rude ale tinerei, foşti colegi dar şi foşti profesori de la şcoala generală şi de la liceul la care aceasta a învăţat. Cea care a avut ideea de a tipări un astfel de volum este Ana Maria Minescu Olteanu, prietena din copilărie a Monicăi.
”Când am citit toate textele pe care le-am adunat în carte aveam senzaţia permanent că vorbeşte ea direct, că îmi povesteşte ea. Practic, aceste texte sunt ceea ce ne-a rămas de la Monica, sunt moştenirea pe care ea ne-a lăsat-o şi este datoria noastră să preţuim aceste amintiri”, spune prietena tinerei.
Ana Maria spune că moartea Monicăi a fost pentru ea ”un şoc extraordinar” şi că şi acum, la un an de la tragedie, are momente în care nu-i vine să creadă că Monica nu mai este.
Totodată, Ana Maria Minescu spune că ştie că Monica ar fi vrut ca cei pe care i-a lăsat în urmă să-şi amintească de ea nu cu lacrimi, ci cu zâmbetul pe buze.
Întrebată care crede că este lecţia pe care Monica ar fi dorit ca românii să o înveţe în urma tragediei din clubul Colectiv, Ana Maria Minescu spune: ”Cred că sunt multe lecţii. Probabil, să fim responsabili şi să nu uităm să ne bucurăm de viaţă. Dar, probabil, responsabilitatea e prima lecţie”.
Mama Monicăi, profesoară la Ploieşti, spune că a fost sceptică atunci când fiica sa a decis să îşi facă blog. Îndurerată, femeia spune că textele ei exprimau întocmai realitatea, dar şi personalitatea Monicăi.
Cei care nu au cunoscut-o pe Monica Tănăsoiu regăsesc în textele sale o persoană plină de umor, autoironie, dar şi un tânăr foarte interesat de lumea în care trăia.
”Unul din lucrurile pe care trebuie să le ştiţi despre mine este că pot spune exact când am dat cu bâta în baltă şi, totuşi, nu mă pot abţine să repet momentul. Aşadar, cu toate riscurile de a vă scoate din sărite, scumpii mei, cei câţiva cititori, doresc să enumăr o listă cu nume pe care eu n-aş dori să le aplic posibililor mei copii, nici măcar sub ameninţarea pistolului. Dacă voi, rudele voastre de gradele I – IV sau alte persoane dragi (vouă) se vor regăsi pe lista cu pricina, vă asigur de umilele mele scuze anticipate. Şi da, aveţi toată libertatea să nu vreţi să vă botezaţi copilul Monica. Mai ales dacă e băiat”, scria Monica Tănăsoiu, în ianuarie 2009.
Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani. În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.