Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a cerut iertare credincioşilor pentru că au fost nevoiţi să asiste la slujbă ”în frig, afară”, deşi Catedrala Mitropolitană are o capacitate de peste 2.000 de locuri, putându-se respecta distanţa fizică. Înaltul prelat susţine că Biserica ”este, astăzi, marginalizată, este hulită”.
"Iubiţi credincioşi, vă rugam să intraţi în biserică respectând acele reguli, care sunt impuse, mai ales astăzi, in ziua de votare. Mergeţi pe rând, cu toţii, veniţi sa primiţi sfintele taine. V-am aşteptat aici, pentru ca să vă cerem iertare, pentru că a trebuit să staţi în frig, afară, deşi catedrala noastră poate să cuprindă o mare mulţime de credincioşi, respectând întru totul distanţa. Avem însă bucuria cea mare a acestui îndoit praznic: Sfântul Ierarh Nicolae este prăznuit astăzi, după ce două duminici la rând am auzit care este rolul pe care Dumnezeu l-a rânduit bunurilor materiale şi, mai ales, folosul pe care trebuie să-l avem noi pe urma lor, încercând să nu ne lipim de ceea ce nu ne aparţine decât trecător. Iată că astăzi Sfântul Ierarh Niculae ne arată modul în care o mare personalitate a Bisericii, un chemat, un ales al lui Dumnezeu, a reuşit în viaţa sa să împlinească această poruncă, acest comandament, de a ajuta pe cei sărmani ", a spus mitropolitul Ardealului, în predica ţinută la finalul slujbei ţinute la Catedrala Metropolitană Sibiu.
Mitropolitul a continuat, arătând că Sfântul Nicolae are două mari virtuţi care sunt pildă pentru credincioşi: dăruirea totală lui Hristos şi modul în care a apărat credinţa. În acest context, înaltul prelat a afirmat că „Biserica este marginalizată, hulită”.
„Al doilea lucru foarte important pentru noi, mai ales pentru vremurile de astăzi: Sfântul Ierarh Nicolae ne arată cum trebuie să ne apărăm dreapta credinţă. Biserica este, astăzi, marginalizată, este hulită. Chiar se porneşte o acţiune împotriva ei, pe faţă. Nu mai recunoaşte nimeni, nici Biblia, nici pe Hristos. Vom auzi tot mai multe atacuri de acestea, dar avem însă certitudinea că, aşa cum Dumnezeu l-a apărat pe Sfântul Ierarh Nicolae ne va apăra şi pe noi” a adăugat Mitropolitul Ardealului.
ÎPS Laurenţiu a mai susţinut, în faţa credincioşilor, dând ca pildă povestea femeii gârbove, că Mântuitorul „a exclamat şi i-a mustrat pe cei care ţineau la forma legii, nu la fondul ei”.
„Păcatele ne apasă în aşa fel încât nu mai ave poziţia aceasta pe care ne ne-a rânduit-o Creatorul poziţie doxologică, de a-L preamări, de a-L vedea pe Dumnezeu, ci nu doar în smerenia voită, ci ne-voită, să nu poţi să priveşti spre cer. Femeia gârbovă a fost vindecată în sinagogă în zi de sâmbătă. Dumnezeu acţionează atunci când credinţa omului se îndreaptă spre El. Nimeni nu-l poate opri, nici măcar restricţiile acelea care au fost impuse. Dar Mântuitorul a exclamat şi i-a mustrat pe cei care ţineau la forma legii, nu la fondul ei: «făţarnicilor, voi nu vă dezlegaţi animalele şi să le adăpaţi în zi de sâmbătă? Oare această femeie care 38 de ani a fost legată de Satana nu trebuia să fie dezlegată de păcatul acesta?»”, a mai afirmat prelatul.
El a vorbit şi despre boala care a generat pandemia, transmiţându-le enoriaşilor: „nouă, tuturor, curaj în lupta pe care o avem cu consecinţele păcatelor noastre, cu această boală atât de înspăimântătoare dar dacă biruim frica, vom birui şi boala”.
Referindu-se la Sfântul Nicolae, mitropolitul a arătat că „toţi îl pomenesc ca Moş Nicolae, de fapt este Sfântul Ierarh Nicolae."
Municipiul Sibiu este în continuare în carantină.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.