În Piaţa Victoriei din Capitală au loc ultimele pregătiri pentru mitingul PSD, care se va desfăşura sub sloganul ”Vrem prosperitate, NU Securitate!”. A fost deja amplasată scena şi au fost montate ecrane uriaşe atât de o parte şi de alta a acesteia, cât şi la marginea intersecţiei, spre Bulevardul Kiseleff şi lângă staţia de metrou. Au fost instalate toalete publice, pe clădirea Guvernului a fost desfăşurat un drapel uriaş, traficul a fost restricţionat, iar primii protestatari au ajuns deja, fiind îmbrăcaţi în tricouri albe sau cu ii, aşa cum au cerut organizatorii. Până la începerea mitingului, în Piaţa Victoriei se aude Phil Collins, "Another Day In Paradise”, iar manifestanţii veniţi din toate judeţele se organizează, fiindu-le împărţite steaguri şi pancarte. De asemenea, Poliţia Română transmite că intrările în Bucureşti au început să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată. Poliţiştii survolează sâmbătă oraşul cu un elicopter, în condiţiile în care au loc foarte multe evenimente.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Membrii filialelor PSD au ajuns în Capitală încă de la orele prânzului, fiind toţi îmbrăcaţi cu tricouri albe sau cu ii, purtând în piept logo-ul protestului, cu mesajul „Jos statul paralel”. Unii dintre ei au ales să mănânce în oraş înainte de marele miting, însă, întrebaţi dacă au venit pentru protest, unii au negat, iar alţii au făcut schimb de priviri întrebătoare, neştiind cum să le răspundă jurnaliştilor.
"Nuuu, domnişoară, am venit şi noi să mâncăm”, a spus un bărbat îmbrăcat în ie, aflat alături de alte aproximativ 20 de persoane cu ţinute asemănătoare, toţi din Maramureş, la o terasă de pe Şoseaua Lascăr Catargiu, aproape de Piaţa Universităţii.
Altcineva, întrebat dacă este pregătit pentru mitingul PSD care va avea începe în jurul orei 20.00, a răspuns pozitiv.
În Piaţa Victoriei, forţele de ordine s-au mobilizat, fiind prezenţi zeci de jandarmi, poliţişti, pompieri şi medici, dar şi poliţişti de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale. Traficul rutier în zonă este restricţionat, iar primii manifestanţi sosiţi în faţa Guvernului pun la punct ultimele detalii organizatorice: cum vor fi aşezaţi pe filiale în Piaţă, cine va ţine pancartele, îşi pun în piept logo-ul partidului şi pregătesc steagurile.
"Am venit să protestăm împotriva statului paralel, împotriva germanului (preşedintele Klaus Iohannis, n.r.), care pe noi nu ne consideră românii lui, zice că românii lui sunt ăia de blochează tot timpul Piaţa Victoriei. Să respecte milioanele de români care au votat corect. Ne-am săturat de statul paralel”, spune un protestatar din Hunedoara.
Un alt bărbat afirmă că a venit să susţină partidul lui de suflet, deşi recunoaşte că l-a chemat primarul oraşului. Nu a dorit să spună, însă, din ce oraş este.
"Pe mine, de fapt nu doar pe mine, pe mai mulţi, ne-a chemat primarul, a zis mergem acolo, am mers. Dar eu oricum îmi susţin partidul de suflet”, a spus protestarul.
Într-o discuţie surpinsă între câţiva PSD-işti se vorbea despre mici şi bere.
"Merge un mic şi o bere acum, puteau să ne dea şi ei acolo, ceva”, le spune un băbat colegilor săi.
În Piaţa Victoriei - unde la acestă oră sosesc grupuri mari de oameni - au loc ultimele pregătiri.
Este montată scena de pe care liderii partidului vor susţine discursuri, sunt amplasate boxe şi ecrane uriaşe atât de o parte şi de alta a scenei, cât şi la marginea intersecţiei, spre Bulevardul Kiseleff şi lângă staţia de metrou. Au fost instalate toalete publice, pe clădirea Guvernului a fost desfăşurat un drapel uriaş, iar traficul a fost restricţionat. De asemenea, jandarmii au montat garduri.
Poliţia Română: Intrările în Bucureşti încep să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată
Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat sâmbătă după-amiază că intrările în Capitală încep deja să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată. Imaginile transmise de poliţişti din elicopter surprind autocarele cu simpatizanţii PSD veniţi din judeţe, parcate în partea de nord a oraşului, în zona Băneasa.
"Aşa cum am anunţat, un poliţist rutier se află într-un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care transmite informaţii utile colegilor de la sol, în vederea direcţionării echipajelor în zonele cu eventuale probleme de fluenţă a traficului. Intrările în municipiul Bucureşti încep să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată”, transmite Poliţia Română.
Peste 200.000 de oameni sunt aşteptaţi sâmbătă la mitingul PSD din Piaţa Victoriei, care se va desfăşura sub sloganul ”Vrem prosperitate, NU Securitate!”, iar filialele partidului au primit instrucţiuni ca participanţii - care sunt aduşi din toată ţara - să vină îmbrăcaţi în bluze albe sau în costume populare, să aibă steguleţe tricolore, să poarte în piept un autocolant cu logo-ul partidului şi să aibă la ei lanterne mici sau telefoane mobile cu blitz. De asemenea, fiecare dintre ei trebuie să aibă printat imnul. Pe lângă mitingul PSD, în Capitală se vor desfăşura alte 13 evenimente, printre care Marşul Diversităţii de pe Calea Victoriei, adunări publice pentru unirea cu Republica Moldova şi Marşul Normalităţii organizat de Noua Dreaptă. Poliţia Română a anunţat că va survola Capitala cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, iar Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurări că este pregătit să gestioneze toate evenimentele.
PSD a anunţat şi printr-un eveniment organizat pe Facebook mitingul de la ora 20.00 din Piaţa Victoriei, sub sloganul ”Vrem prosperitate, NU Securitate!”. Fotografia folosită pentru ilustrarea evenimentului este de la protestele de anul trecut de la Palatul Cotroceni. În anunţ, PSD vorbeşte despre ”un stat capturat”.
"Într-un stat capturat, votul tău este egal cu zero, pentru că - indiferent de alegerea ta - ei rămân mereu la putere. Ei spun că tu nu ştii să alegi şi, de aceea, ei trebuie să conducă în locul tău. Între timp, au grijă să-ţi închidă gura şi te pun să munceşti «pe doi lei». Folosesc statul împotriva ta. Pentru ei, România e o adunătură de proşti, care trebuie să tacă şi să rabde. Nu este nevoie de protocoale secrete pentru o democraţie funcţională. Vrem libertate pentru România!”, scrie PSD pe pagina evenimentului.
Mitingul va avea ca temă apărarea democraţiei şi a statului de drept, spunea liderul PSD, Liviu Dragnea.
"Este un miting împotriva faptului că democraţia şi statul de drept sunt puse sub semnul întrebării. Vrem să arătăm că suntem decişi să mergem până la capăt. Îi asteptm pe toti ce care doresc să trăiască într-o ţară liberă, unde instituţiile nu mai sunt sub teroare. O ţară care, din cauza unei propagande, se pune problema ca o structură neligitimă, obscură, subterană să paraziteze instituţiile statului, să influenţeze în mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, intruziuni ilegale, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti sa fie inchişi, zeci, sute, mii de destine să fie distruse, având în vedere niste interese care nu tot timpul sunt doar din interior", declara Liviu Dragnea după şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional, în care au fost stabilite detaliile organizatorice.
Întrebat ce instuţii se află sub teroare şi ce instituţii fac abuzuri, el a răspuns că le va nominaliza la miting.
În spaţiul public au apărut informaţii că în instituţiile publice controlate de PSD angajaţii ar fi constrânşi să meargă la miting, iar Liviu Dragnea a negat, susţinând că "sunt incitaţi unii indivizi să posteze în online" mesaje potrivit cărora au fost ameninţaţi să vină la miting: "Am văzut că sunt incitaţi tot felul de indivizi să posteze că au fost ameninţaţi de PSD să vină la miting. Nimeni nu este forţat de PSD să vină la miting. Toţi cei care au tăcut până acum şi care au suferit destul şi n-au avut nicio reacţie când s-au tăiat pensiile, când au fost ascultate telefoanele, când au văzut abuzuri peste abuzuri, au posibilitatea să vină sâmbătă seara la miting şi să se exprime liber”.
De asemenea, liderul PSD a susţinut că a aflat că se încearcă inflitrarea unor persoane care să fie preluate de “televiziunile clasice” şi să spună diverse lucruri: “Ce vreau să le transmit tuturor celor care se agită şi care văd că sunt foarte nervoşi: nu ne speriaţi şi nu renunţăm la miting. Ba dimpotrivă, continuaţi aşa pentru că o să vină şi mai mulţi, şi mai implicaţi, şi mai motivaţi. Deja am aflat că se încearcă să se inflitreze tot felul de indivizi în timpul mitingului care să fie luaţi de către televiziunile clasice, să spună că au fost plătiţi, ameninţaţi”.
Primarul Capitalei Gabriela Firea afirma că în cererea de autorizare a mitingului PSD a fost estimat un număr de 220.000 - 250.000 de participanţi, iar pentru acest protest autorităţile au luat toate măsurile pentru a nu exista incidente.
La rândul său, secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu susţinea că PSD s-a pregătit pentru o participare de 150.000 de oameni, dar că prezenţa va fi "mult mai mare": "Ne-am pregătit pentru 150.000 de persoane, dar se pare ca vor veni mult mai mulţi. Vor veni foarte mulţi din judeţele de lângă Bucureşti".
Conform unei adrese trimise către PSD Iaşi, care cuprinde, printre altele, traseul autocarelor şi indicaţii privind debarcarea participanţilor, organizatorii mitingului de sâmbătă cer ca manifestanţii să fie îmbrăcaţi în bluze albe sau în costume populare, să aibă steguleţe tricolore, să poarte în piept un autocolant cu logo-ul partidului şi să aibă la ei lanterne mici sau telefoane mobile cu blitz. De asemenea, fiecare dintre ei trebuie să aibă printat imnul.
"Fiecare autocar va avea 6 steaguri cu tricolorul României şi un steag cu Uniunea Europeană (grup 50 persoane - 6 steaguri RO şi 1 steag UE ), precum şi pancarte cu diferite mesaje (modelele de pancarte au fost transmise pe email fiecărei organizaţii judeţene)”, mai scrie în adresă.
De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu anunţa că ALDE va aduce la mitingul PSD aproximativ 20.000 de oameni, afirmând că judeţele aflate la cel mult 250 de kilometri distanţă faţă de Bucureşti vor avea o normă mai mare de oameni, în timp ce judeţele mai îndepărtate vor avea o normă mai mică. De asemenea, Tăriceanu a spus că zona Bucureşti – Ilfov are obligaţii mult mai mari şi trebuie să aducă în jur de 4.000 de persoane la miting.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru organizarea acestui miting, spunând că i se pare ”o abordare caraghioasă şi pur populistă”.
”Mitingurile sunt o formă de protest şi protestul se asociază în mod normal într-o democraţie cu opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare. În nicio societate normală miting de protest nu se asociază cu cei de la putere. Cei de la putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele ţării. Ultima metodă este cea a protestului. Mi se pare o abordare caraghioasă şi pur populistă”, a declarat preşedintele Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.