Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi că a respins propunerea de buget pe care Romsilva a comunicat-o ministerului, de aproximativ 40 de milioane de lei, pentru că a găsit-o prea puţin ambiţioasă şi a dat termen 120 de zile conducerii Romsilva pentru un plan concret de birocratizare şi de digitalizare a funcţionării interne. În plus, angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs naţional organizat la sediul structurii centrale.
Ministrul Mediului a declarat joi, după şedinţa de Guvern, că un proiect despre care s-a discutat deja foarte mult şi care în acelaşi timp reprezintă un jalon în PNRR, proiectul de hotărâre de guvern privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor RomSilva, se află deja pe site-ul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor pentru că a demarat deja procesul de consultare publică.
”Este un proiect prin care dorim ca Regia Naţională a Pădurilor să fie mult mai eficientă, totodată să fie mult mai transparentă în relaţia stat-cetăţean şi, în ultimul rând, să eficientizăm activitatea Regiei din punct de vedere economic. Trebuie să spun şi faptul că am respins propunerea de buget pe care au comunicat-o ministerului. Am găsit-o prea puţin ambiţioasă”, a anunţat ministrul.
El a precizat că profitul propus pentru anul 2025 de către conducere actuală a regiei era de aproximativ 40 de milioane de lei.
”Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mica, Regia naţională administrând aproape 4 milioane de hectare de fond forestier în România şi, în consecinţă, eu cred că, mai ales anul acesta, când este un an extrem de greu pentru bugetul naţional de stat, este extrem de greu din punct de vedere al deficitului, cred că trebuie să ne înţelegem cu toţii rolul, mai ales acele entităţi care administrează o bogăţie atât de valoroasă a statului român, respectiv pădurile publice ale României. Aşadar, aşa cum am mai spus-o, îmi asum reformarea Regiei Naţionale a Pădurilor, de sus în jos, iar planul meu propune asigurarea unei structuri de conducere mai suple prin reducerea numărului directorilor cu 86%”, a arătat Fechet.
El a menţionat că, pe schema pe care o propune, din 121 de directori ar trebui să rămână aproximativ 17 şi fiecare din aceşti directori va avea un contract demandat pe 5 ani şi va avea indicatori foarte clari de performanţă pe care, în măsura în care nu-i va îndeplini, va putea fi revocat.
”Totodată am luat în considerare o gospodărire mai eficientă a Fondului Forestier Naţional. Am propus ca o direcţie silvică să nu poată avea mai puţin de 200.000 de hectare”, a explicat ministrul Mediului.
Fechet a precizat că, totodată, angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs naţional organizat la Sediul Structurii Centrale.
”Dorim, aşadar, să oferim şanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii. Ne vom asigura, de asemenea, că prin hotărârea de guvern vom institui principiul pentru muncă egală, salariu egal. Astăzi există mari diferenţe de la o direcţie silvică la alta, chiar şi în interiorul aceleiaşi direcţii silvice, în funcţie de cum a crezut şeful de ocol, cum a crezut directorul de direcţie sau cum au crezut alţii angajaţi. Salariile diferă foarte mult pentru aceeaşi pregătire şi pentru aceeaşi vechime în muncă. Totodată principiul eficienţei se va aplica tuturor subunităţilor, inclusiv dacă e vorba de ocoale silvice sau alte activităţi conexe. Mă refer aici la secţii pentru exploatarea lemnului, pentru întreţinerea şi repararea drumurilor, pepinierele, centrele pentru creşterea şi valorificarea vânatului, piscicultură şi aşa mai departe”, a spus el.
Potrivit ministrului, şi modul în care în viitor vor fi înfiinţate astfel de subunităţi va fi stabilit prin ordin al Autorităţii Publice Centrale de Mediu, evitând astfel situaţiile în care ”conducerea Regiei doar mimează anumite reforme pe spinarea pădurarilor”.
”Urmărim chivernisirea avuţiei naţionale, iar acest lucru înseamnă reducerea risipei, creşterea eficienţei operaţionale, eliminarea oricăror suspiciuni de utilizare necorespunzătoare a resurselor, trasabilitatea completă a activităţilor desfăşurate cu mijloacele de transport şi utilaje ale regiei şi fundamentarea deciziilor de management pe date concrete. Aşadar, ne propunem să separăm sectoarele de activitate pentru ca veniturile obţinute din vânzarea masei lemnoase să nu mai fie irosite pe alte activităţi ineficiente. Astăzi avem direcţii silvice care nu doar exploatează pădurea, dar prepară şi zacuscă sau alte produse alimentare. Opinia mea este că un ocol silvic trebuie să se concentreze pe pădure şi să lucreze ca pădurile să-şi îndeplinească rolul de combatere a efectelor schimbărilor climatice şi multe alte beneficii pe care acestea le realizează”, a arătat ministrul.
Mircea Fechet a mai declarat că îşi propune reducerea cheltuielilor Regiei.
”Cele 22 de administraţii ale parcurilor naţionale se vor uni într-o singură entitate, cu un singur director şi cu o singură direcţie-suport. Fie că discutăm de economic, că discutăm de juridic, de contabilitate, resurse umane şi aşa mai departe. De asemenea, toată activitatea silvoturistică a Regiei va fi realizată prin intermediul complexului Silva, ca unic gestionar al resurselor imobiliare. E vorba de hotelul celebru pe care Regia îl are în patrimoniu, dar şi de foarte multe cabane în mijlocul pădurii, de care nu ştie multă lume. Ne dorim să gestionăm unitar şi transparent aceste resurse, să asigurăm, sper eu, un standard de calitate în serviciile pe care le vom oferi turiştilor, dar în acelaşi timp să păstrăm caracterul public şi accesibil al structurilor silvoturistice”, a spus ministrul Fechet.
Mircea Fechet a menţionat că parcul auto şi utilajele regiei vor fi gestionate printr-o aplicaţie informatică de management al flotei auto.
”Asta include automat monitorizare GPS şi totodată sonde litrometrice pentru consumul de carburant. Păstrăm cabalinele în patrimoniul Romsilva, dar nu neapărat ca un element decorativ, ci ca o garanţie a conservării patrimoniului genetic al raselor valoroase de cai, cu importanţă istorică pentru România. De altfel ne mai propunem ca Muzeul Cinegetic de la Posada să devină un instrument activ de educaţie ecologică şi conştientizare pentru a pune mai bine în evidenţă bogăţia ecosistemelor forestiere. Totodată am dat termen 120 de zile conducerii Romsilva pentru un plan concret de birocratizare şi de digitalizare a funcţionării interne”, a mai declarat Fechet.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.