Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a prezentat miercuri lista spitalelor care vor beneficia de finanţare prin PNRR. Sper să avem toţii şansa ca aceste spitale să se construiască până la mijlocul anului 2026, suntem extrem de preocupaţi să nu punem niciun fel de bariere birocratice, a spus el la sediul ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

Ministrul Sănătăţii a afirmat că, atunci când a venit la Ministerul Sănătăţii, a găsit o listă cu 49 de obiective de investiţii, din care trebuia să realizeze, într-un buget de 1,7 miliarde de euro, minimum 25 de obiective. Rafila a mai spus că în octombrie 2021, a fost aprobate de către premier, Hotărârea Guvernului privind stabilirea criteriilor de selecţie iar în luna noiembrie au început să primească proiectele iar în decembrie au ajuns la evaluarea acestor proiecte.

”Am evaluat aceste proiecte, au primit punctajul criteriilor precizate în HG (..) Ele vor rămâne în transparenţă decizională, împreună cu draftul Hotărârii de Guvern, timp de două săptămâni după care Guvernul României va aproba această listă iar semnarea contractelor de de finanţare va urma imediat la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie 2023”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că ritmul rapid este dat de angajamentul României pentru proiectul de investiţii precizează sfârşitul lunii iunie 2026 pentru finalizarea proiectelor, care înseamnă proiectare şi construcţie efectivă şi dotarea acestor unităţi spitaliceşti.

Rafila a menţionat că au fost două etape privind criteriile, care se adresează unităţilor sanitare cu studii de fezabilitate sau documentaţie sau proiecte tehnice, să se încadreze într-o sumă care să nu depăşească 199,99 milioane euro parte finanţabilă din PNRR şi să respecte cerinţele de eficienţă energetică. ”Au fost câteva proiecte excluse pentru faptul că ele fie nu figurau pe lista iniţială, mă refer la proiectul de la Galaţi, fie aveau o valoare care depăşea această limită de 199, 9 milioane de euro. Cele rămase, cele 42 de proiecte, pentru că au fost şi câţiva care nu au depus proiectele (..) au trecut la acordarea punctajelor”, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că bugetul acestor investiţii este de circa 10 miliarde de lei, fără TVA. ”La majoritatea cofinanţarea este de doar 5%, două având cofinanţare de 30% şi 40%”, a mai spus el. ”Sper să avem cu toţii şansa ca aceste spitale să se construiască până la mijlocul anului 2026, noi suntem extrem de preocupaţi să nu punem niciun fel de bariere birocratice, dimpotrivă, a fost un tur de forţă împotriva birocraţiei, pentru transparenţă şi informare publică”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.