Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivelul Capitalei şi al judeţelor să ia măsuri astfel încât pacienţii care necesită dializă şi sunt transportaţi la unităţi pentru acest lucru, precum şi bolnavii cronici care au nevoie de monitorizare permanentă, să rămână internaţi până când starea vremii va fi mai bună. Pintea a precizat luni, la comandamentul de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), că medicii de familie ar putea fi convocaţi, dacă este nevoie, pentru a asigura permanenţa.
„Recomandăm Direcţiilor de Sănătate Publică să ia măsuri astfel încât pacienţii care necesită dializă şi sunt transportaţi la nivelul unităţii la care fac dializă, după şedinţă, să rămână internaţi în spital. Bolnavii cronici care necesită monitorizare permanentă şi sunt internaţi în acest moment să nu fie externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo. Dacă este cazul, medicii de familie pot fi convocaţi la cabinetele medicale unde vor asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo”, a declarat Sorina Pintea luni, la Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase convocat la Ministerul de Interne.
Sorina Pintea mai spus că este necesară evaluarea urgentă a stocurilor de medicamente şi materiale sanitare la nivelul spitalelor, în condiţiile în care ar putea apărea urgenţe în această perioadă. De asemenea, ministrul Sănătăţii a spus că a transmis luni dimineaţă o circulară Direcţiilor de Sănătate prin care a recomandat evaluarea situaţiei bolnavilor care necesită dializă, a bolnavilor cronici, a gravidelor şi a copiilor cu afecţiuni grave.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„La nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică am transmis dimineaţă o circulară prin care recomandăm evaluarea situaţiei în special a bolnavilor care necesită transport pentru dializă, a bolnavilor cronici cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă, a gravidelor cu risc şi a celor în ultimele două luni de sarcină, a copiilor cu afecţiuni ce necesită monitorizare, a persoanelor dependente şi a celor cu nevoi speciale”, a spus Sorina Pintea.
La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus că, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă apărute în urma fenomenelor meteorologice au fost luate măsuri încă de sâmbătă, iar duminică au fost relocate forţe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele fără probleme în judeţele aflate sub avertizare meteo, fiind vorba de şase şenilate, opt autofreze şi patru autospeciale. Ea enumerat drumurile care au fost închise preventiv din cauza ninsorii şi viscolului şi restricţiile de tonaj impuse,
Ministrul de Interne a spus că în ultimele 48 de ore au fost luate măsuri de transport al gravidelor, al bolnavilor dializaţi sau al persoanelor fără adăpost în zone sigure, precizând că până la ora comandamentului s-a intervenit deja pentru ajutorarea a 70 de persoane. Carmen Dan a precizat că nu pot fi folosite elicopterele SMURD din cauza vântului şi ninsorilor.
„Aşa cum a făcut şi în anii trecuţi, acolo unde sunt urgenţe medicale vom încerca să asigurăm intervenţia ambulanţelor cu ajutorul unor utilaje de deszăpezire sau a şenilatelor (...) Astăzi, pentru că încă avem ninsori şi viscol, nu vom putea utiliza elicopterele, însă după acest val de ninsori vom apela şi la resursele noastre aeriene pentru astfel de cazuri”, a declarat Carmen Dan.
Ministrul a dat exemplul unui caz în care s-a intervenit pentru deblocarea unei ambulanţe care transporta o femeie însărcinată la spital pe DJ 503, între localităţile Botoroaga şi Moşteni în judeţul Teleorman.
„Persoana este la a patra sarcină, s-a ajuns la ea fără probleme şi este acum în spital la Alexandria. Pe acelaşi segment, ieri (duminică, n.r.), s-a intervenit pentru deblocarea altor 10 autovehicule blocate. Nici în acest caz nu au fost necesare îngrijiri medicale pentru pasageri”, a precizat Dan.
Potrivit ministrului de Interne, peste 17.000 de angajaţi ai MAI – 3.000 de pompieri, 4.000 de jandarmi şi peste 10.000 de poliţişti –, cu 7.500 de utilaje şi mijloace de intervenţie, din care 26 de şenilate, sunt pregătiţi să intervină. La numărul se adaugă şi voluntari care au maşini 4x4 şi pot sprijini autorităţile în misiunile de intervenţie.
Capitala şi 12 judeţe din sudul şi estul ţării sunt, de luni dimineaţă, sub atenţionare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. De asemenea, din această dimineaţă sunt în vigoare o atenţionare cod galben de ninsori, vânt puternic şi viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi o atenţionare cod portocaliu de ger pentru mare parte din judeţele ţării. Potrivit meteorologilor, frigul va persista până joi, interval în care temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Şcolile din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Dolj, Brăila, Olt vor fi închise luni şi marţi, în timp ce în judeţul Constanţa cursurile vor fi suspendate doar luni. Compania Naţională de Admnistrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că traficul rutier pe DN 41, DN 65A şi DN 65E a fost închis din cauza viscolului care determină scăderea vizibilităţii. Porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea au fost închise. Aproximativ 4 % dintre trenurile care circulă în România au fost anulate, luni, până la ora 14.00, pentru a facilita intervenţiile cu utilaje şi pluguri de zăpadă şi evitarea unor situaţii nedorite pentru pasageri. Pe ruta Bucureşti Nord - Constanţa vor circula şapte trenuri. În Gara de Nord sunt trenuri care au o întârziere şi de 90 de minute.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.