Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a afirmat că programul naţional de vaccinare a avut anumite sincope, precizând că mai sunt câte 40.000 de doze din vaccinul tetravalent şi 42.000 de doze din vaccinul ROR, dar alte cantităţi din aceste vaccinuri vor veni anul viitor, la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Rafila a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, situaţia vaccinurilor din programul naţional.
 
„Programul naţional de vaccinare a avut anumite sincope din cauza unor întârzieri în încheierea unor contracte sau într-o situaţie obiectivă legată de imposibilitatea livrării de către producător. Vaccinurile sunt produse biologice care au un număr foarte redus de companii care fabrică aceste produse, iar durata de fabricaţie a vaccinurilor atinge doi ani şi chiar mai mult. E clar că e vorba de un proces îndelungat”, a declarat Rafila.
 
El a afirmat că pentru vaccinul pediatric B există 130.000 de doze care au fost achiziţionate în cursul acestui an şi care se află la direcţiile de sănătate şi la spitalele de profil.
 
„În ceea ce priveşte vaccinul tetravalent există încă 40.000 de doze la nivel naţional. Anul acesta au fost achiziţionate 85.000 de doze,  au fost livrate în această săptămână 20.000 de doze. Din păcate, producătorul nu deţine în momentul de faţă alte cantităţi de vaccin şi estimăm că undeva probabil în luna martie va putea să furnizeze cantităţi suplimentare. (...) Caietele de sarcini pentru achiziţia de vaccinuri prevăd ca vaccinul care este livrat să aibă o durată de valabilitate de minim 12 luni, iar dacă unul dintre furnizori ne pune la dispoziţie un vaccin care nu respectă acest criteriu suntem în imposibilitatea legală de a-l achiziţiona”, a explicat ministrul Sănătăţii.
 
De asemenea, în privinţa vaccinului hexavalent mai există o cantitate mică, dar până la finalului anului vor mai fi livrate 300.000 de doze. 
 
„În ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, acolo au fost cele mai multe discuţii, am semnat acordul cadru multianual, anul acesta 2022 a ajuns la final precedentul acord care a mai permis achiziţionarea a circa 169.000 de doze. În momentul de faţă este o mică cantitate care se găseşte în general la medicii de familie – 13.800 de doze la nivel naţional. Vestea cea mai bună este că în zilele următoare vor fi livrate 300.000 de doze, s-a încheiat noul acord cadru, iar acesta a durat mai mult de şase luni pentru că a intrat într-o procedură de supraveghere specială de către ANAP. Din această cauză a durat mai mult decât se estima, a durat mai mult de şase luni şi bine că a fost încheiat”, a menţionat Rafila.
 
El a prezentat şi situaţia celorlalte vaccinuri din programul naţional.
 
„În ceea ce priveşte vaccinul ROR aici situaţia este puţin mai delicată. Se găsesc încă 42.000 de doze, majoritatea la medicii de familie – 35.000, şapte mii de doze la direcţiile de sănătate publică, însă aici avem o problemă pentru că producătorul ne-a notificat că nu poate să furnizeze cantităţi de vaccin decât începând cu sfârşitul lunii februarie.
 
Vaccinul pneumococic se găseşte în cantitate suficientă. Este vaccinul care se administrează simultan cu vaccinul hexavalent. Sunt 327.000 de doze la nivelul întregii ţări. Este absolut suficient.
 
Alte vaccinuri, vaccinul pentru copiii mari, pentru adolescenţi - DTP este în cantitate suficientă, sunt 72.000 de doze, vaccinul HPV, iar un vaccin despre care s-a discutat mult este în cantitate suficientă, avem 143.000 de doze, iar vaccinul gripal este aproape de finalizare această campanie, mai sunt circa o sută de mii de doze la nivelul direcţiilor de sănătate publică”, a mai declarat Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.