Părintele poate refuza vaccinarea, dar o refuză pe propria răspundere. A nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului, a spus ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţinând că această prevedere apare şi într-un alt act normativ, în afară de proiectul legii vaccinării, pus în dezbatere publică marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Articolul 11 din proiectul Legii vaccinării prevede, la alineatul 4, litera "n" , între atribuţiile Comisiilor Judeţene de Vaccinare şi a Municipiului Bucureşti, să sesizeze instituţiile abilitate privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de trei ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.

Întrebat cum comentează această prevedere, în condiţiile în care a susţinut că în proiect nu apar sancţiuni, dar ele vor exista, Florian Bodog a spus că va fi un capitol special pentru sancţiuni.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Chestionat dacă a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului, ministrul Sănătăţii a răspuns: "Da, corect".

"Proiectul de lege supus dezbaterii publice nu conţine un capitol de sancţiuni, dar, aşa cum ştim, orice lege care dorim să fie aplicată şi care dorim să aibă un rezultat final are nevoie de acest capitol de sancţiuni. Aceste sancţiuni vor apărea în lege, ca urmare a dezbaterilor publice şi ca urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Noi ştim că este necesar un capitol, la un moment dat, a fost şi gândit un set de sancţiuni, însă am considerat că este bine să existe dezbateri. Cu toate că, la momentul de faţă, eu zic că este un moment optim de a apărea cu această lege, din cauza epidemiei cu care România se confruntă, şi cred că şi aceste sancţiuni vor trebui astfel dimensionate încât să aibă o cât mai mare acceptanţă din partea opiniei publice, dar, în acelaşi timp, să ne asigure o imunizare corectă a copiilor din România", a spus Bodog.

El a adăugat că proiectul legii vaccinării este perfectibil şi vizează să crească acoperirea vaccinală, în aşa fel încât să avem un statut imun pentru copii împotriva bolilor prevenibile.

'Să stabilim o metodologie proprie Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de vaccinuri, în aşa fel încât să putem asigura un stoc de vaccinuri şi consumabile cel puţin egal cu necesarul anual, acest  stoc de vaccinuri să aibă durată de valabilitate de minimum 18 luni,  să asigurăm lanţul de frig, un obiectiv foarte important, pornind de la nivelul ministerului, de la niveul UNIFARM-ului şi mergând până la medicul de familie. Obligaţia statului român este de a diagnostica şi trata optim posibilele reacţii adverse. Vor fi grupuri tehnice de vaccinare, care vor avea cel mai important rol, de a informa şi consilia părinţii la decizia de vaccinare", a mai spus Bodog.

Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.