Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi, după întâlnirea cu sindicatele din educaţie, că deocamdată nu există o concluzie în urma negocierilor, pentru că s-a stabilit să continue discuţiile şi săptămâna viitoare. Lia Olguţa Vasilescu a spus că trebuie ca, în final, toate sumele să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană şi că va fi o distribuţie corectă a sporurilor, nu ca până acum. când şefi luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor.
“Încă nu avem o concluzie, pentru că s-a stabilit să se lucreze pe grupuri de lucru şi săptămâna viitoare, asta pentru că a fost foarte dificil să avem o discuţie având în vedere că erau şi preuniversitarul şi universitarul la aceeaşi masă. Foarte mult nu ar mai fi de corectat, cu atât mai mult cu cât din universitar am şi avut pe cineva până acum, care a lucrat împreună cu noi la această lege a salarizării unitare, dar ne aşteptam ca săptămâna viitoare să fie o discuţie mai simplă, în sensul că rămâneam doar cu instituţiile care nu au sindicate. Probabil că se vor prelungi, însă, şi săptămâna viitoare discuţiile”, a spus ministrul Muncii, după discuţiile cu liderii sindicatelor din educaţie.
Olguţa Vasilescu a precizat că nu ar mai fi foarte mult de corectat la proiectul de lege, pentru că s-au stabilit principiile, iar acum se mai discută cine va fi mai sus cu salarizarea, în preuniversitar discuţia fiind, de exemplu, ca “pedagogul să fie un pic mai sus decât îngrijitorul”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întrebată dacă în anvelopa salarială de 32 miliarde de lei a fost luat în calcul si deficitul de personal, ministrul Muncii a spus că la proiectul Legii salarizării unitare s-a lucrat pe datele trimise de ministere.
“În plus faţă de ministere, am cerut şi de la sindicate, ca să avem un control încrucişat asupra a ceea ce înseamnă numărul de personal şi salariile care sunt la ora actuală în plată. Discuţiile cu toată lumea au fost de maniera că sunt nişte sume în aceste anexe, dacă nu ne vom încadra în anvelopa de 32 de miliarde, vom mai scădea din ele şi toată lumea a fost de acord. Diferenţele faţă de anexele pe care ei le-au primit deja nu vor fi foarte mari, pentru că noi ne-am mai făcut un calcul cu Ministerul de Finanţe în urmă cu o săptămână şi jumătate, atunci ieşisem undeva la 31 de miliarde cu anvelopa. Vedem după aceste discuţii, vom da din nou săptămâna viitoare la comisii să se calculeze să vedem unde ajungem, să nu depăşim 32 de miliarde”, a precizat Vasilescu.
Ministrul Muncii a mai spus că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană, iar acestea nu vor ridica probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri la 30 la sută pe ordonatori de credite.
“Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor, să nu se mai întâmple ca până acum, când unii, doar pentru că erau şefi, luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci în nivelul sporurilor trebuie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă şi în niciun caz nu va fi mai mult decât este prognozat”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a mai spus că suma de 32 de miliarde de lei nu va merge uniform de la bază spre vârf, adică toţi bugetarii să primească acelaşi coeficient, pentru că atunci s-ar adânci şi mai mult diferenţele salariale existente acum, iar sindicatele au fost de acord că aceasta este varianta cea mai corectă.
“Este diferit de la unii la alţii. De exemplu, la Armată a fost cea mai mare creştere, şi de 260 la sută, la soldaţi, dar să nu uităm că ei au pornit de la 700 de lei. Şi este un pic diferenţă pentru fiecare categorie de bugetari în parte”, a adăugat Vasilescu.
Ea a precizat că va fi o distribuţie corectă pe funcţii comune care apar la mai mulţi ordonatori principali de credite, astfel încât, de exemplu, femeia de serviciu să fie funcţie comună şi la Ministerul de Interne şi la Ministerul Educaţiei, iar salariul să fie acelaşi.
Întrebată cum arată noua lege, care va fi mecanismul de aplicare, dacă aceasta va fi bazată pe funcţii, pe grade şi gradaţii, ministrul Mediului a spus că draftul proiectului va putea fi văzut la sfârşitul lunii martie.
Ministrul a precizat că proiectul Legii salarizării unitare porneşte aproape de la zero, pentru că proiectul din perioada ministrului Rovana Plumb a fost făcut pe o anvelopă salarială de 42 de miliarde de lei, proiectul de acum este pe 32 de miliarde, iar proiectul tehnocraţilor era pe 19 miliarde de lei.
“Vă daţi seama că, în aceste condiţii, a trebuit să regândim totul aproape de la zero. Sigur, nişte principii s-au păstrat de acolo. De exemplu, o idee foarte bună în legea doamnei Rovana Plumb a fost 5% un fel de fond de premiere pe care să-l aibă la dispoziţie ordonatorul de credite şi pe care să-l distribuie împreună cu sindicatele. O idee foarte bună. Dar am lucrat şi la regulamentul de sporuri, nu este voie să se mai treacă de 30 la sută decât, evident, în instituţiile în care au parte de resurse proprii. Acolo este altă discuţie. Asta înseamnă că, la nivelul ordonatorului de credite, nu se poate merge din total salarizare cu mai mult de 30 la sută. Un poliţist care este în stradă, sigur că poate să primească un spor de 70 la sută. Cert este că un alt funcţionar care va fi la birou nu poate să aibă acelaşi spor, pentru că, pe medie, ei trebuie să se închidă la 30 la sută”, a explicat Vasilescu.
Întrebată cum comentează criticile fostului premier Victor Ponta la adresa programului de guvernare, inclusiv afirmaţia că fiecare om se gândeşte că, “dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol”, de unde ar putea venii banii pentru măririle de salarii şi pensii, Lia Olguţa Vasilescu a spus că nu vrea să intre în polemică, de niciun fel, cu un coleg de partid la care ţine foarte mult, dar poate să spună că aceste temeri sunt nejustificate, pentru că, pe varianta Guvernului Ponta, exista o anvelopă salarială de 42 de miliarde de lei, iar pe varianta de acum a legii, anvelopa este de 32 de miliarde de lei.
Ministrul Muncii a precizat că diferenţa este aceea că va fi crescută baza mai mult decât vârful, pentru a nu adânci diferenţele salariale existente în prezent.
“56 la sută o creştere pe medie a salariilor, deci de la bază către vârf şi suma de 32 de miliarde. O diferenţă este însă aceea că am preferat să creştem baza mai mult decât vârful, tocmai pentru a nu adânci diferenţele salariale care la ora actuală sunt existente. Din punctul nostru de vedere, este un principiu foarte corect de redistribuire a resurselor până în anul 2021, moment în care toţi bugetarii vor creşte cu acelaşi coeficient. Atunci considerăm că s-au corectat toate inechităţile existente în sistemul bugetar şi din 2021 încolo se va creşte cu acelaşi procent la toată lumea calculat la rata inflaţiei, astfel încât să nu mai poată nimeni să spună că femeia de serviciu de nu ştiu unde are dublu decât femeia de serviciu din altă parte”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.
Discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare au început luni, primii care au fost la negocieri fiind sindicaliştii din apărare şi ordine publică. Negocierile au continuat marţi cu sindicatele din sănătate, iar după discuţiile care au avut loc joi cu sindicaliştii din educaţie, vineri vor merge la Ministerul Muncii reprezentanţii instituţiilor de cultură şi federaţiile din cultură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...