Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că există în România persoane care cumulează câte şase sau şapte ajutoare de la stat, primite sub diverse forme, ea anunţând că în teritoriu se vor face controale care să stabilească dacă beneficiarii acestora au dorinţa de a-şi găsi un loc de muncă sau se complac în situaţia de asistat social. Turcan avansează ideea acordării unor "pachete integrate” de ajutoare celor care se află în situaţii vulnerabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază şi de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţiile pentru copii, au şi ajutorul pentru încălzire. Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de şase-şapte beneficii de la stat fără să ai, totuşi, dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, joi seară, la Antena 3. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Raluca Turcan a susţinut că îşi doreşte ca formele de sprijin acordate unei persoane aflate în stare de vulnerabilitate să fie "integrate”, în sensul acordării unor pachete de sprijin pentru copii, educaţionale, sanitare, de consiliere şi îndrumare spre piaţa muncii. 
 
Ea a afirmat că în unele zone anchetele sociale care se fac la nivelul autorităţii locale nu ţin cont de rigorile legii, iar în acest context anunţă controale în cadrul cărora vor fi verificate anchetele. 
 
"Unele autorităţi locale îşi iau în serios misiunea de a-i îndemna să depună şi muncă în folosul comunităţii, să caute un loc de muncă. Alţii se complac, pentru că ţinându-i pe oameni oarecum în sărăcie, îi ţin şi într-un soi de dependenţă. Şi aici am făcut un plan de acţiune cu echipa din Ministerul Muncii şi anume, prin AJPIS-uri să demarăm inspecţii şi campanii în teritoriu, astfel încât să vedem dacă printre beneficiarii de venit minim garantat sau de ajutor pentru sprijinirea familiei într-adevăr au deschiderea să-şi caute loc de muncă în continuare sau pur şi simplu se complac în această formă de sprijin”, a adăugat ministrul.
 
Turcan a precizat că în ultimii ani numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut în România.
 
"Numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut în România în ultimii ani constant şi în acelaşi timp şi numărul celor care beneficiază de ajutorul de sprijin pentru familie, care este tot o formă de ajutor de la stat pentru familiile cu venituri scăzute a scăzut. Însă în privinţa ajutoarelor sociale, eu aş vrea să schimbăm puţin optica în raport cu acordarea acestora şi anume să încurajeze totuşi reîncadrarea în câmpul muncii pentru cei care pot să muncească, iar cei care nu pot cu adevărat să fie sprijiniţi”, a mai afirmat ministrul Muncii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.