Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, în contextul protestului de miercuri din faţa Guvernului al angajaţilor în construcţii în contextul unor intenţii ale Executivului de a elimina facilităţile fiscale acordate sectorului construcţiilor, că obiectivul este ca românii să muncească în ţară şi să nu mai plece în străinătate, inclusiv lucrătorii din construcţii, iar intenţiile coaliţiei sunt „de a da, nu de a lua”. Deputata PSD a oferit asigurări că se vor găsi soluţii şi pentru acest domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Suntem foarte atenţi la fiecare modificare pe care o facem. Dorim ca fiecare român să trăiască cel puţin decent. Atât oamenii din construcţii, cât şi cei din IT, au beneficiat de suplimente salariale. În PNRR, acestea se doresc a fi eliminate odată cu anul 2025. Mai multe detalii are colegul meu, Marcel Boloş, de la Ministerul de Finanţe, responsabil cu această problematică”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, miercuri la Antena 3 CNN.

Ea a adăugat că măsura eliminării beneficiilor salariale a angajaţilor din construcţii şi IT a explicat că „cea mai bună politică pe care noi o avem este că dorim să încurajăm munca”.

„Această măsură, chiar dacă pare că va scoate bani din buzunarul acestor oameni, sigur se va găsi o soluţie pentru a compensa”, a completat ministrul Muncii.

„Românii trebuie să aibă încredere în noi. Vrem asta, ţintim acest lucru. Dorim ca românii să muncească în România, iar lucrătorii din construcţii sunt una dintre ţintele noastre, dorim să fie mulţumiţi de ceea ce primesc în România şi să nu mai plece în străinătate. Intenţiile noastre sunt de a da, nu de a lua. În ceea ce-i priveşte pe cei din construcţii, este o discuţie mai amplă, se vor găsi alte soluţii. Zic să vedem întotdeauna partea pozitivă a fiecărei măsuri. Acum, dintr-un salariu se duce la stat, de la angajat şi angajator aproape 50%, adică 47,5%. În ce mă priveşte, pentru că sunt ministrul Muncii, îmi doresc taxe cât mai scăzute, dar este important ca noi să avem politica bugetară care să poată să susţină aceste reforme”, a mai spus Bucura-Oprescu.

Chestionată despre Legea salarizării, despre care fostul ministru al Muncii Marius Budăi preciza că ar urma să fie gata la jumătatea lunii iulie, Simona Bucura-Oprescu a explicat că: „Valoarea salariului minim nu se face prin pix, ci prin decizii luate împreună cu reprezentanţii patronatelor, cu cei din sindicate”.

Toate aceste decizii se iau în Consiliul naţional tripartit şi vor fi luate după ce sunt discutate atât cu sindicatele, cât şi în interiorul Guvernului şi al coaliţiei de guvernare. Noi avem aceeaşi impozitare şi ar trebui să ne bucurăm că există intenţia de a da, şi nu intenţia de a lua, spre deosebire de alte guverne. Valoarea salariului minim de fiecare dată se face printr-o decizie a Consiliul naţional tripartit, la care sunt prezenţi nu doar reprezentanţii Guvernului, ci şi cei ai sindicatelor, şi ai patronatelor. Nu m-am întâlnit cu reprezentanţii patronatelor încă, însă când o vom face, vom ieşi către public cu deciziile luate, vă vom informa”, a mai spus ministrul Muncii.

Constructorii au protestat, miercuri în faţa sediului Guvernului, fiind nemulţumiţi de intenţia Executivului de a elimina facilităţile fiscale acordate sectorului construcţiilor. „Nu ne alungaţi din ţară”, „Vrem să rămânem lângă copiii noştri”, „Vrem să construim în România”, sunt câteva dintre mesajele protestatarilor pentru Executiv.


 

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.