Ministrul Mediului, Costel Alexe, a decis să trimită Corpul de Control şi echipa de audit la Direcţia Silvică Mureş, care vor verifica activitatea întregii direcţii silvice, dar şi a celor zece ocoale silvice din subordinea acesteia. În plus, echipele de control ale ministrului vor înlocui acţiunile de verificare demarate de Direcţia Silvică Mureş la Ocolul Silvic Gurghiu.
"Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public, dar şi a sesizărilor primite la MMAP privind nereguli în activitatea Direcţiei Silvice Mureş, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe a decis trimiterea Corpului de Control şi a echipei de Audit a instituţiei pentru verificări amănunţite. Cele două instituţii de control vor înlocui acţiunile de verificare demarate de Direcţia Silvică Mureş la Ocolul Silvic Gurghiu", a informat ministerul într-un comunicat.
Mai mult, Corpul de Control al ministrului împreună cu echipa de audit din cadrul ministerului vor verifica activitatea întregii Direcţii Silvice Mureş, dar şi a celor zece ocoale silvice din subordinea acesteia (ocoalele Luduş, Târgu Mureş, Reghin, Gurghiu, Fâncel, Răstoliţa, Lunca Bradului, Sovata, Târnăveni şi Sighişoara).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Vrem să avem un control echidistant şi imparţial. Există suspiciuni rezonabile că un control realizat de subordonaţii aceleiaşi instituţii să nu ajungă la concluzii obiective. Suntem la curent cu neregulile identificate în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Mureş şi am acţionat în consecinţă. În prima parte a acestui an, în urma primirii mai multor sesizări, atât de la personalul silvic, cât şi de la avertizori de integritate, a fost demarată o serie de controale simultane, derulate de inspectorii Gărzii Forestiere Braşov. Verificările au vizat activitatea OS Gurghiu. Unele din aceste controale au fost finalizate, fiind aplicate sancţiuni silvice şi întocmite dosare, care au fost înaintate instituţiilor abilitate. Suntem angajaţi prin toate metodele pentru a-i descoperi şi pedepsi pe cei care se află în spatele reţelelor de tăieri neautorizate şi transport ilegal de material lemnos. Orice sesizare care ne conduce spre aceste reţele trebuie imediat verificată. Acestea trebuie să dispară pentru totdeauna! Doar atunci vom putea spune că fenomenul tăierilor ilegale a fost stopat în România. Rămânem fermi pe poziţii în această luptă şi aplicăm mai multe tactici: de la sisteme digitalizate de supraveghere în timp real a pădurii, la susţinerea înăspririi pedepselor pentru cei care încalcă legea, până la urmărirea sesizărilor care ne conduc spre cei care sunt în spatele acestor ilegalităţi”, declară Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
În urmă cu zece zile, Recorder a publicat „Pe urmele hoţilor de lemn 2″, o investigaţie care arăta cum se fură lemn dintr-o pădure de stat aflată într-o arie protejată şi administrată de Ocolul Silvic Gurghiu. Potrivit publicaţiei, firmele de exploatare din zonă scot ilegal lemn din codru prin „Metoda Răriturii”: primesc autorizaţii să exploateze arbori subţiri şi de proastă calitate care trebuie extraşi din pădure în procesul de îngrijire a codrului, dar se folosesc de acte pentru a transporta arbori groşi, tăiaţi fără drept.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.