Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a declarat, marţi, că, într-un an de mandat, a luat decizii "pe care unii le-au considerat istorice", precum clasarea a opt proceduri de infringement pentru care România ar fi avut de plătit opt milioane de euro pe zi şi declararea Lacului Văcăreşti drept arie naturală protejată.
"În cele 400 de zile de mandat s-au luat 300 de măsuri, practic am promovat o decizie la fiecare 36 de ore. Am luat câteva decizii pe care unii le-au considerat istorice, respectiv declararea ariei naturale Văcăreşti ca parc natural protejat. Am stopat, poate pentru prima dată, împuşcarea carnivorelor mari, specii strict protejate prin lege şi unde am găsit foarte multe nereguli. Am clasat opt proceduri de infringement pentru care România ar fi avut de plătit opt milioane de euro pe zi. Am îndeplinit, de asemenea, opt condiţionalităţi ex-ante pentru a accesa fondurile europene în perioada 2016-2020”, a declarat Cristiana Paşca Palmer.
Ministrul Mediului a subliniat că, la momentul preluării mandatului, a găsit "la sertar" 720 de dosare în care statul român trebuia să plătească despăgubiri cetăţenilor cu prejudicii din cauza carnivorelor mari, neachitate din 2014.
"Legat de subiectul carnivore mari, am găsit multe lucruri «la sertar» în minister, printre care şi situaţii în care statul român avea obligaţia să despăgubească cetăţenii care au avut prejudicii din cauza carnivorelor mari, Am găsit 720 de dosare care erau la Ministerul Mediului din anul 2014, neachitate. Dintre acestea s-au achitat deja peste 600”, a spus ministrul.
Palmer a adăugat că a prioritizat obiectivele, punând pe primele locuri problemele legate de păduri, biodiversitate şi economie verde.
"La păduri, de-a lungul timpului s-au făcut foarte multe abuzuri, s-a tăiat foarte mult ilegal, s-a defrişat, au rămas zone întregi ale României ca nişte pete, ca un fel de cancer, sunt în continuare bucăţi întregi de teren, versanţi întregi raşi. Este dezolant, dar este un efect al unor cauze multiple. Aici am fost ambiţioşi şi ne-am dorit să începem o reformă”, a spus Palmer.
Ministrul Mediului spune că mulţi români consideră conservarea naturii drept o barieră în calea dezvoltării.
"În România, conservarea naturii este percepută ca o barieră în calea dezvoltării. Există încă această mentalitate că protecţia mediului este un lux pentru ţară, că trebuie mai întâi să ne dezvoltăm şi apoi să reparăm ce am stricat prin procesul de dezvoltare. Nu trebuie să fie acest conflict între cele două. Conservarea naturii poate fi un motor al dezvoltării”, a mai adăugat ministrul.
Cristiana Paşca Palmer a mai spus că a luat drept o provocare anul în care a ocupat funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ea a precizat că, încă din primele săptămâni de mandat, ministerul a fost lovit de mai multe crize.
"La momentul la care am preluat acest mandat, a fost o decizie care a venit foarte brusc, o schimbare total neprevăzută, dar nu am ezitat nicio secundă, deşi aveam deja totul conturat pentru mai departe. Timpul acesta de 400 de zile l-am privit, de fapt, ca o provocare, pentru că, sigur, am fi putut spune că nu e prea mult de facut, e timp, nu trebuie să ne apucăm imediat. În primele săptămâni am fost loviţi de mai multe crize: criza ambalajelor, criza licitaţiilor de masă lemnoasă, nu puteam doar să peticim pe ici, pe colo şi ne-am dat seama că este cazul să se înceapă o reformă un pic mai serioasă”, a declarat ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.