Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se află într-o vizită privată la Alba Iulia, dorind să viziteze, duminică, Biblioteca Batthyaneum, care este obiectul unui proces în instanţă între stat şi Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. Sâmbătă, Raluca Prună a participat la o gală caritabilă la care a cântat soţia premierului Dacian Cioloş, Valerie Cioloş-Villemin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt într-o vizită privată. Vreau să văd mâine (duminică – n.r.) Batthyaneum-ul (Biblioteca Batthyaneum – n.r.)”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la finalul gale caritabile care a avut loc sâmbătă seară, la Alba Iulia.

Întrebată dacă a venit să o susţină pe Valerie Cioloş-Villemin, care a cântat în cadrul galei, Raluca Prună a spus că s-a întâmplat să se afle în acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia şi a venit şi la spectacol.   

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Sigur şi să o susţin pe Valerie Cioloş, dar nu cred că are nevoie Valerie, care este un artist minunat, de susţinerea mea. S-a întâmplat să fiu şi eu aici în acest weekend”, a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a declarat că duminică va vizita Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

Biblioteca Batthyaneum este în prezent obiectul unui proces aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, dosar în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită, în contencios administrativ, anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins, anul trecut, retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum. Comisia a motivat decizia prin faptul că arhiepiscopia nu a făcut dovada dreptului de proprietate pe care l-ar avea asupra clădirii la data preluării acesteia de către stat.

În acest dosar s-a cerut administrarea ca probă a testamentului din 31 iulie 1798 al episcopului Ignac Batthyany prin care acesta a donat Biblioteca şi Institutul Astronomic Batthyaneum din Alba Iulia, iar magistraţii au dispus traducerea acestuia din latină în limba română.

Curtea de Apel Alba Iulia a acceptat, în 4 octombrie, ca rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, academicianul Ioan Aurel Pop, şi pe profesorul universitar Buzogany Desideriu, să traducă din latină testamentul episcopului Ignac Batthyany, act prin care acesta a donat Biblioteca şi Institutul Astronomic Batthyaneum din Alba Iulia.

Acţiunile iniţiate de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia pentru preluarea Bibliotecii Batthyaneum sunt vechi, iar în 2007 arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi, a transmis Parlamentului European cât şi Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) o petiţie privind acest subiect. Ulterior, în 2012, CEDO a decis ca solicitarea de restituire a imobilului care adăposteşte Biblioteca Batthyaneum, Institutul Astrologic şi colecţii de cărţi şi documente rare să fie soluţionată prin admitere sau prin respingere. Statul a fost condamnat pentru că a tergiversat luarea unei decizii privind această retrocedare cu 15.000 de euro, bani care au fost plătiţi Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, pentru prejudiciul moral adus în cazul refuzului privind reconstituirea dreptului de proprietate.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia funcţionează din 1794 şi deţine cea mai valoroasă colecţie de cărţi şi manuscrise vechi din perioada medievală de pe teritoriul României. Cel mai valoros dintre manuscrise bibliotecii este Codex Aureus, ce a fost datat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. La Alba Iulia se află din 1786 o jumătate din acest manuscris, cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului, iar coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma. Biblioteca este în prezent filială a Bibliotecii Naţionale a României şi are circuit închis, accesul fiind permis doar cercetătorilor şi specialiştilor pe baza unei autorizaţii speciale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.