Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis luni, cu prilejul zilei Poliţiei Române, că nu există nedreptate mai mare care s-ar putea face acestei instituţii, decât să fie judecată pe exemple mai puţin fericite, pe operaţiuni care nu reuşesc aşa cum şi le-au propus poliţiştii. ”E ca şi când ai reproşa, într-un război, unui soldat aflat în tranşee, că nu atinge cu gloanţele sale toate ţintele inamicului”, mai spune Predoiu.
Ministrul de Interne a declarat cu ocazia Zilei Poliţiei Române că această sărbătoare este importantă, pentru că vorbim de o instituţie-cheie pentru eficienta funcţionare a statului român, o instituţie-cheie pentru respectarea şi realizarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale individuale ale cetăţenilor români, dar şi o instituţie-cheie pentru democraţie.
MInistrul de Interne precizează că a stabilit împreună cu Poliţia Română o serie de priorităţi. ”Le-am spus, le repet şi astăzi: combaterea drogurilor, a traficului de persoane, a traficului de arme, migraţia ilegală, ordinea publică, circulaţia. Sunt priorităţi pe care Poliţia le-a respectat şi la care a răspuns cu promptitudine. A răspuns cu vigoare, a răspuns organizat, a răspuns fără ezitare. Şi nu o spun doar pentru că este un moment aniversar, doar pentru că e sărbătoare. Nu o spun doar pentru că în astfel de ocazii se rostesc cuvinte, în general, politicoase. Spun pentru că acesta este adevărul!”, a subliniat Predoiu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a arătat că ”o demonstrează cifrele, pentru cei care se îndoiesc, din ultimele 12 luni, cu mii de acţiuni desfăşurate, sute de momente operative, percheziţii, confiscări, descinderi, momente procedurale desfăşurate cu procurorii, cu mult succes, peste 1.200 kg de droguri de mare risc confiscate, peste trei milioane de pastile de droguri sintetice, alte cantităţi importante de precursori, peste 200 de vieţi salvate în acţiuni. Sunt cifre care nu pot fi contestate în niciun fel!”.
”Vorbim despre o instituţie care este permanent în acţiune. Dacă vreţi, în termeni militari, de o armată care e permanent în luptă. În fiecare zi, chiar şi acum când vorbim, avem mii de colegi la datorie, care protejează ordinea publică, apără cetăţenii, menţin ordinea de drept, apără democraţia, până la urmă. Numai în acest an am avut 400 de operaţiuni importante, dintre care, aproximativ 200 pe combaterea drogurilor, împreună cu procurorii de la DIICOT. De aceea, cred că nu există nedreptate mai mare care s-ar putea face acestei instituţii, decât să fie judecată pe exemple mai puţin fericite, pe operaţiuni care nu reuşesc aşa cum şi le-au propus poliţiştii. E ca şi când ai reproşa, într-un război, unui soldat aflat în tranşee, că nu atinge cu gloanţele sale toate ţintele inamicului. E la fel de absurd. Sigur, cantitatea e importantă. Sigur, e important dacă aceste momente operative mai puţin reuşite sunt frecvente sau sunt izolate. Şi aici statistica ne ajută să răspundem corect. Cazurile la care s-a mai făcut referire şi se face, în mod firesc, până la urmă, sunt izolate. Ele nu pot contrabalansa miile de acţiuni în care poliţiştii protejează valori fundamentale pentru viaţa cetăţenilor şi pentru democraţie”, a spus Predoiu.
Ministrul de Interne a afirmat că ”Poliţia Română este una dintre instituţiile eficiente ale acestui stat”.
”Poliţia Română este una dintre instituţiile care livrează pentru cetăţeni, pentru stat. Este una dintre instituţiile pe care ne putem baza. Asta mi-au demonstrat-o mie lunile precedente, în care am colaborat direct şi indirect cu Poliţia Română”, a arătat el.
Predoiu a mai afirmat că nu ne putem baza doar pe trecut dacă vrem să avem mai departe succes. ”Sunt teme importante pentru care trebuie să luptăm în fiecare zi, mai departe, în continuare. S-a vorbit şi se vorbeşte în continuare foarte mult despre combaterea traficului de droguri, una dintre priorităţile Poliţiei Române. Cred că pentru a avea succes aici trebuie să înţelegem mai întâi fenomenul, aşa cum este el astăzi, şi naţional şi regional şi global. Succesul în combaterea traficului de droguri nu se poate obţine doar prin declaraţii politice, doar prin iniţiative legislative sau chiar proiecte ajunse legi, mai mult sau mai puţin redundante, care ocazionează la rândul lor alte declaraţii bine intenţionate”, a explicat el.
Potrivit ministrului, ”trebuie să înţelegem că avem de-a face cu un fenomen care nu mai poate fi combătut cu succes naţional şi regional decât prin cooperare regională şi globală”.
”Vorbim de o piaţă globală integrată, organizată de crima organizată la nivel global, de zeci de miliarde de euro – după unele estimări, peste 30 de miliarde de euro anual. O piaţă care a prins în ghearele ei aproximativ 400 de milioane de cetăţeni pe tot globul. O piaţă care nu mai poate fi abordată cu succes în combatere decât prin integrare. Cel puţin asta este concluzia naţiunilor reprezentate la Naţiunile Unite, asta este concluzia pe care am auzit-o în urmă cu două săptămâni la o mare adunare consacrată acestui flagel. Şi de aceea, nu întâmplător, Statele Unite au iniţiat o mare coaliţie împotriva drogurilor sintetice şi a precursorilor de droguri sintetice, care reprezintă ameninţarea cea mai mare în perioada imediat următoare, de ani de zile. Vorbim de o realitate în care peste 80 de noi substanţe sunt fabricate, create, puse în circulaţie de crima organizată anual. 80 de noi substanţe”, a arătat Predoiu.
”Deci trebuie să înţelegem fenomenul şi să dăm drumul la cooperări regionale şi locale. Este ceea ce construim de ceva vreme. Am avut contacte cu foarte multe poliţii naţionale, prin intermediul miniştrilor de resort, multe dintre acestea sunt reprezentate aici în sală şi le mulţumesc în mod special pentru prezenţă. Am stabilit că vom creşte cooperarea poliţienească între poliţiile noastre naţionale. Şeful Poliţiei a fost încurajat şi deja face demersuri pentru a duce la bun sfârşit, la capăt, această iniţiativă”, a mai afirmat ministrul.
Cătălin Predoiu a declarat că România încearcă să dezvolte un centru regional pentru toată Europa de Sud-Est, nu numai pentru studiul acestui fenomen de trafic şi consum de droguri, ci şi pentru elaborarea de soluţii pentru a fi puse la dispoziţia poliţiilor din regiune.
”E foarte important că România a reuşit să localizeze acest centru în cooperare cu Comisia Europeană şi cu Biroul Naţional Antidrog din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. În al doilea rând însă, este nevoie de investiţii. Foaia Europeană Antidrog este finanţată în acest an de bugetul de stat cu un miliard de lei. E mult, e puţin, nu vreau să apreciez aici”, a mai spus Predoiu.
MInistrul a subliniat că, dacă vrem Poliţie şi eficienţă, trebuie să şi investim.
”Vă dau numai ca exemplu: în trei ani precedenţi, Statele Unite au investit în combaterea drogurilor, nu numai în faza de distrugere a traficului, ci şi de tratare a efectelor sub aspectul victimelor şi a fazei de prevenţie, în jur de 200 de miliarde de dolari. 200 de miliarde! Sigur că sunt alte cifre, altă dimensiune, alt fenomen. Dar cred că trebuie să ne gândim foarte serios în perioada următoare, pe termen lung, 4 – 10 ani de zile, la modernizarea şi sub aspect logistic a Poliţiei Române. În urmă cu zece ani de zile, preşedintele Iohannis a avut o iniţiativă de a coagula un pact politic pentru Apărare, pentru a garanta alocarea unui buget constant, ridicat, pentru Apărare. Şi a fost o iniţiativă pozitivă, una dintre primele ţări membre NATO care şi-a arătat rezultatele. Făcând o paralelă, în anii care vin, cred că toate partidele din România trebuie să-şi pună problema serios dacă se angajează sau nu în modernizarea forţelor de ordine interne pe măsura provocărilor pe care le avem, pentru că aşa cum contextul geopolitic complicat ne obligă, în mod firesc, la preocupare faţă de apărarea noastră din Armată, apărarea graniţelor, a frontierelor, tot la fel avem nevoie, în interior, de o consolidare a climatului de ordine public[, a respectării legii, de întărire a democraţiei. Pentru că nu ne putem permite ca generaţii tinere să fie distruse, la modul propriu, de consumul de droguri, de criminalitate de orice tip. Acest lucru se face şi cu prevenţie, dar se face, evident, şi cu combatere a celor care pun în circulaţie astfel de fenomene, crimă organizată în primul rând”, a spus Predoiu.
Ministrul a spus că face un apel pe termen lung la ideea de a gândi un efort de modernizare a tuturor forţelor Ministerului Afacerilor Interne, aşa cum s-a întâmplat în anii de aderare, de post-aderare cu Justiţia, cu Parchetele, cu instanţele, Consiliul Superior al Magistraturii.
”E un moment, sigur începând de la anul, cu legitimitate politică întărită, ca întreg spectrul politic să-şi aplece atenţia asupra forţelor de aplicare a legii. De aceea am spus că Poliţia este un instrument şi o instituţie-cheie pentru apărarea democraţiei. Pentru că propagarea fenomenelor grave de încălcare a legii, cum sunt cele privind traficul de droguri, traficul de fiinţe umane, traficul de arme subminează însăşi democraţia. Nu mai vorbim aici de punerea în pericol a vieţii unui cetăţean sau a altuia, sau a unei comunităţi sau alteia. Subminează democraţia”, a afirmat el.
MInistrul a mai spus că consolidarea fenomenului de crimă organizată face practic legea inaplicabilă în micro-comunităţi sau comunităţi mai mari.
”Or, dacă legea nu este aplicată într-o comunitate sau într-o micro-comunitate, vorbim de dispariţia suveranităţii în acea comunitate, pentru că ce este altceva legea decât expresia supremă a suveranităţii unui stat, care astăzi este provocată, nu numai România, ci şi din alte state, aş putea spune în estul, în vestul Europei, chiar mai mult în aceste luni care au precedat momentul de faţă?!”, a explicat el.
Ministrul de Interne a ţinut să precizeze că este provocată însăşi suveranitatea în interiorul unui stat de către grupurile de crimă organizată, câtă vreme acolo se aplică altă lege.
”De aceea am stabilit şi această prioritate pentru Poliţie, combaterea crimei organizate. Evocam situaţia din alte state care se discută deschis la Consiliul JAI pentru Afaceri Interne. Anul trecut, într-un stat vest-european, au fost 55 de crime asociate traficului de droguri şi crimei organizate. În alt stat european, 600 de explozii asociate traficului de droguri şi crimei organizate. Dacă privim la aceste cifre, într-adevăr, fraza din discursul primului-ministru, România e ţară sigură, are fără îndoială temei şi argument. Pe termen lung, de asemenea, cred că trebuie să ne ocupăm tot ca prioritate de creşterea nivelului profesional şi de aceea reforma Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” este un punct important în viitor. Nu întâmplător, am avut discuţii pe această temă cu câţiva omologi, nu întâmplător lucrez împreună cu conducerea Academiei la un plan de măsuri de reformă a acestei instituţii”, a spus Predoiu.
Ministrul de Interne a mai afirmat că o altă prioritate în lunile următoare se cheamă Schengen şi nu este doar a Poliţiei de Frontieră, este şi a Poliţiei, pentru că parte din acest efort trebuie să fie şi combaterea reţelelor care propagă migraţia ilegală.
”Colegul maghiar a vorbit despre acest lucru şi a vorbit bine şi ştie că suntem angajaţi împreună, nu numai cu Poliţia maghiară, cu toate poliţiile statelor vecine, în acţiuni conjugate de combatere a migraţiei ilegale. Ele se vor intensifica în perioada următoare, pentru că de buna aplicare a deciziei Consiliului 2024/210 din decembrie privind frontierele aeriene şi maritime depinde şi succesul în pasul următor pentru frontierele terestre”, a arătat el.
”Trebuie să lucrăm pe termen lung, trebuie să lucrăm strategic, trebuie să lucrăm cu o finanţare pe măsură, ca să putem să avem pretenţii maximale de la Poliţia Română. Ea, cu dotările care sunt în prezent, cu deficitul de personal pe care îl avem în prezent, şi ştiu mai bine despre ce vorbesc, cu provocările legate de o creştere semnificativă a criminalităţii în societate, se achită foarte bine de misiunile pe care le primeşte. Şi aş dori mult să mulţumesc conducerii Poliţiei Române, dar şi fiecărui poliţist care îşi face datoria în fiecare zi faţă de cetăţean şi faţă de drapel! Nu există altă reţetă în viitor pentru succes decât a continua pe acest drum cu integritate în exercitarea funcţiei, cu profesionalism, cu dedicare, dar şi cu sprijin substanţial din partea guvernului. Eu, personal, sunt decis să militez în continuare pentru acest sprijin. Nu îmi place să spun, mă lupt, pentru că nu e vorba de opoziţie, aici, cu toţii în guvern vrem mai bine, dar e o problemă pe termen mediu şi pe termen lung. Sunt convins că vom găsi soluţiile necesare anul acesta şi în viitor, cei chemaţi să le găsească le vor găsi, de asemenea”, a spus Predoiu în final.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.