Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, marţi, că viitorii studenţi din Republica Moldova se pot înscrie online la universităţile din România, trimiţând prin e-mail, la facultăţile dorite, documentele scanate necesare înscrierii. Această măsură vine în contextul în care proiectul noii metodologii de şcolarizare a românilor de pretutindeni, aflat în dezbatere publică până în 7 aprilie, prevede ca românii cu domiciliul stabilit în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Israel şi diaspora să îşi depună personal dosarele de înscriere la facultăţile din România pe care doresc să le urmeze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Soluţia este foarte simplă. Toată lumea lucrează online. Înscrierile se fac online. Prin urmare, nu cred că mai este nevoie să creăm comisii intermediare care să facă înscrierea pentru universităţile din România, în condiţiile în care elevii, viitorii candidaţi la universităţile din România, ştiu limba română. Eu cred că este o deschidere, pentru că au posibilitatea să-şi aleagă singuri, fără intermediari care să-i sfătuiască unde trebuie să se înscrie”, a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

El a explicat că tinerii se pot înscrie online, prin scanarea documentelor de înscriere şi trimiterea lor pe e-mail la facultăţile la care doresc să se înscrie, urmând ca documentele în orginal să fie depuse la începerea anului universitar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Şi atunci facem şi economie, pentru că şi aceste comisii care se deplasau acolo – nu sunt costisitoare, dar înseamnă timp şi anumite resurse alocate. Am dorit, prin acest demers, să simplificăm lucrurile”, a subliniat ministrul Educaţiei.

Proiectul privind noua metodologie de şcolarizare a românilor de pretutindeni pentru anul universitar 2017-2018 s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Educaţiei până în data de 7 aprilie.

Potrivit proiectului, românii cu domiciliul stabil în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Israel şi diaspora îşi vor depune direct dosarele de înscriere la sediile facultăţilor pe care doresc să le urmeze, reieşind că acele comisii mixte care preluau dosarele viitorilor studenţi pentru a le depune la facultăţile din România vor fi desfiinţate începând de anul universitar următor. Pentru românii cu domiciliul stabil în Ucraina, Albania, Macedonia şi Serbia, înscrierea ar urma să se facă în continuare printr-o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.