Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, marţi, că pentru copiii români născuţi sau crescuţi în state din Uniunea Europeană pot fi trimise din România manuale care există de rezervă în depozite. Pavel Năstase a făcut aceste precizări după ce ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a afirmat că românii din diaspora nu mai învaţă limba română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Putem să luăm din manualele existente, în depozite avem o rezervă de manuale care ar putea fi preluate, într-un număr nu foarte mare, pe care le-am putea folosi în acest scop. Mi-e greu să vă spun un număr, poate de ordinul sutelor”, a spus ministrul Educaţiei, la finalul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Tineretului.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a spus că foarte mulţi dintre copiii care care au plecat din ţară, precum şi cei care s-au născut în statele din Uniunea Europeană nu mai învaţă limba română, motiv pentru care există în derulare o campanie pentru a-i ajuta pe cei născuţi în diaspora să înveţe limba maternă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română, într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic - de la tablete până la manuale digitale - şi cred că este nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a spus Andreea Păstîrnac.

Ministrul a adăugat că, anul trecut, conform unor statistici, în diaspora s-au născut mai mulţi copii decât în România.

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (din diaspora - n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.