Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat marţi că a semmnat ordinul referitor la programa pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat şi că acestea se vor susţine pe baza materiei predate în primul semestru al anului şcolar. Anisie a mai afirmat că, în funcţie de momentul în care este ridicată starea de urgenţă, examenele ar putea fi susţinut în luna iulie. "Prin elaborarea acestui ordin se asigură egalitatea de şanse pentru toţi elevii care vor absolvi învăţământul gimnazial, respectiv liceal, dar şi o evaluare obiectivă, la nivel naţional, a competenţelor specifice formate/dezvoltate (...)", a declarat Anisie.
UPDATE - Ministerul Educaţiei a transmis, printr-un comunicat de presă, că măsura a fost agreată şi cu partenerii educaţionali, reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor, cadrelor didactice şi reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor, în vederea finalizării cu succes a anului şcolar 2019-2020.
Ordinul de ministru a fost transmis, luni, către Monitorul Oficial al României şi, imediat ce acesta va fi publicat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va posta noile programe, astfel:
- pentru Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2019-2020 la disciplinele limba şi literatura română, limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) şi matematică;
- pentru Examenul Naţional de Bacalaureat2020 la disciplinele limba şi literatura română, limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie.
"Prin elaborarea acestui ordin se asigură egalitatea de şanse pentru toţi elevii care vor absolvi învăţământul gimnazial, respectiv liceal, dar şi o evaluare obiectivă, la nivel naţional, a competenţelor specifice formate/dezvoltate, dar şi a conţinuturilor corespunzătoare parcurse de elevi pe parcursul învăţământului gimnazial/liceal, respectiv în clasa a VIII-a/a XII-a până la finalizarea semestrul I al anului şcolar 2019-2020”, a declarat Monica Anisie.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării aminteşte că pune la dispoziţia elevilor, săptămânal, câte cinci teste de antrenament pentru pregătirea în această perioadă de suspendare a cursurilor, în vederea susţinerii examenelor naţionale. Acestea sunt formulate în concordanţă cu noile programe, iar următorul set de teste de antrenament va fi publicat în 22 aprilie.
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”În scenariul în care vom reveni la cursuri în momentul în care situaţia de urgenţă încetează, am putea susţine examenele în luna iulie. În cazul în care se prelungeşte starea de urgenţă, atunci vom lua o altă măsură în aşa fel încât elevii şi studenţii să îşi poată încheia anul şcolar cu bine”, a declarat Anisie la Antena 3.
Ea a anunţat că a semnat şi Ordinul de ministru cu privire la programele pentru examene şi va fi publicat în Monitorul Oficial.
”Programele pentru evaluare naţională şi examenul de bacalaureat prevăd materia studiată până la momentul începutul semestrului al doilea. Aşa cum am precizat în măsurile pe care le-am luat în cadrul Ministerului Educaţiei, prin consultare cu partenerii noştri educaţionali, conţinuturile pentru examenele naţionale vor fi acelea studiate până la începutul semestrului al doilea. Iar în cazul în care vom reveni la cursuri cât mai repede, tezele pe care elevii trebuie să le susţină vor conţine numai subiecte din materia studiată până pe 11 martie, atunci când au fost închise şcolile”, a adăugat ministrul.
Ea a exclus din nou posibilitatea îngheţării anului şcolar, argumentând că nicăieri nu s-a luat măsura îngheţării anului şcolar, ci s-au găsit soluţii în aşa fel încât materia să fie transferată către anul şcolar următor sau alte soluţii în funcţie de momentul la care elevii vor reveni la cursuri.
”În momentul în care Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ne spune că putem reveni în siguranţă şi că nu este pusă în pericol sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice, atunci vom spune care este cel mai potrivit lucru pe care trebuie să îl adoptăm”, a conchis Anisie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.