Clarificare situaţiei privind finanţarea învăţământului superior şi continuarea proiectelor din învăţământul preuniversitar, în special cel privind oprirea abandonului şcolar în mediul rural, sunt printre priorităţile anunţate, vineri, de noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru.
“Pentru învăţământul superior, este esenţial ca în următoarele luni să clarificăm care este nevoia financiară. Este nevoie, evident, de o rectificare bugetară, pentru că astfel universităţile din România - şi nu am în vedere doar pe unele dintre ele, ci întregul sistem de învământ superior -, sistemul nu va mai putea să funcţioneze aşa cum ne dorim. În ultimele luni, universităţile au fost obligate să aplice soluţii legale, care au condus la un angajament financiar mult mai ridicat, aproape de 30% pentru plata unor drepturi salariale, care sunt normale, în acord cu legea, dar toate aceste salarii au fost plătite din veniturile extrabugetare ale universităţilor. Până în momentul de faţă, niciuna dintre universităţi nu a primit niciun fel de compensaţie de la bugetul de stat", a spus noul ministru al Educaţiei, la preluarea mandatului.
Mircea Dumitru a subliniat că este absolut obligatoriu ca în perioada iulie - august să fie clarificat acest aspect esenţial.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"În privinţa învăţământului preuniversitar, aici cu siguranţă că mă voi folosi de expertiza secretarilor de stat şi ai celor care în momentul de faţă coordonează şi cunosc foarte bine situaţia din şcoala românească. O prioritate este învăţământul din mediul rural, în aşa fel încât să se stopeze fenomenul abandonului şcolar la vârste foarte timpurii. Este foarte important să ducem până la capăt un proiect care există deja, al şcolilor profesionale şi tehnice, care există în momentul de faţă sub forma unui proiect. Cred că putem, în momentul de faţă, să trecem la aplicare lui", a spus noul ministru al Educaţiei.
În ce priveşte domeniul cercetării, ministrul Mircea Dumitru a spus că este extrem de important să fie continuate bunele practici care deja există, respective aplicaţiile pentru granturi, care se fac în prezent conform unei metodologii cunoscute.
"Credem că trebuie să gândim un sistem în aşa fel încât finanţarea cercetării să fie mai stabilă, mai predictibilă şi în universităţile din România într-un mod analog cu felul în care se face investiţia în cercetare pentru institutele din reţeaua Academiei Române şi pentru institutele naţionale. Mă voi concetra asupra unor teme pe care le vom anunţa, voi avea sesiuni de felul acesta cu presa în fiecare săptămână, în aşa fel încât să comunicăm foarte bine şi foarte repede care sunt intenţiile noastre", a mai spus Dumitru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.