Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat luni că o primă concluzie a raportului în cazul ursului împuşcat este că nu există proceduri la nivelul judeţului Sibiu şi că nu a fost convocat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, dar că responsabil pentru această decizie este şeful Poliţiei Municipiului Sibiu. Tudorache a precizat că în raport se mai arată că nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor atunci când s-a decis împuşcarea ursului, pentru că animalul era într-o curte bine delimitată, iar acolo se mai putea încerca o dată tranchillizarea.
Ministrul Dragoş Tudorache a spus că în astfel de situaţii ar trebui instituit un Comandament de Urgenţă la nivel local, care să reunească autorităţile ce pot interveni pentru prinderea în viaţă a animalului sălbatic.
Tudorache a arătat că, din primele concluzii ale raportului Corpului de control, rezultă că nu există astfel de proceduri la nivelul judeţului Sibiu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministrul a mai spus că va cere inspectorului general al Poliţiei Române să analizeze, împreună cu conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu, care sunt măsurile pentru această grabă şi acest mod în care s-a finalizat acţiunea.
Dragoş Tudorache a adăugat că va trimite raportul Corpului de control Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru ca şefii acestor structuri să aibă toate elementele la îndemână.
Ministrul a precizat că există o responsabilitate pe această decizie finală luată de şeful Poliţiei Municipiului Sibiu.
Tudorache a confirmat că există înregistrări ale conversaţiilor de pe staţiile folosite de poliţişti şi că şeful Poliţiei Municipale le-a cerut subordonaţilor să lovească ursul cu autospeciala de poliţie. El a precizat că, în urma verificărilor, aceste înregistrări au ajuns la Parchet.
"Atunci când s-a luat această decizie, medicul veterinar era prezent şi ar fi putut să mai încerce încă o dată o astfel de tranchilizare. Înţeleg din raport că la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor. Era o curte bine delimitată unde se mai putea încerca o dată tranchilizarea”, a precizat Tudorache.
Ministrul a mai spus că, în 2015, au fost făcuţi primii paşi pentru elaborarea unei proceduri în astfel de situaţii, iar de atunci s-au trimis convocări către instituţii, inclusiv cele locale din Ministerul Afacerilor Interne.
Tudorache a mai arătat că, de săptămâna trecută, înainte să fi apărut situaţia de la Sibiu, se lucra pe o astfel de procedură la nivel naţional, care să funcţioneze „ca o umbrelă, un ghidaj”.
Ministrul a spus că, până la sfârşitul săptămânii, va exista o procedură bine delimitată şi se va decide dotarea care ar putea să fie necesară la nivelul Jandarmeriei, dacă se va stabili că această instituţie va fi competentă în astfel de cazuri.
O altă concluzie a Corpului de control este lipsa unui cadru reglementar care să fie baza unei proceduri de ghidaj la nivel local.
"Mă voi ocupa în această săptămână ca această procedură să fie finalizată, să nu mai dăm vina pe lipsa de proceduri”, a mai spus Tudorache.
Premierul Dacian Cioloş a cerut rapoarte complete până luni, după discuţiile cu responsabilii care coordonează autorităţile implicate în gestionarea evenimentului de la Sibiu în care un urs a fost ucis în oraş.
Ministerul Afacerilor Interne, prefectul judeţului Sibiu, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi ANSVSA i-au prezentat, vineri, premierului rapoarte intermediare asupra evenimentului.
Premierul a fost informat că, încă de acum două săptămâni, la nivelul MAI s-a început o revizuire a procedurilor de intervenţie în caz de evenimente excepţionale precum a fost cel din Sibiu, iar Ministerul Mediului va prezenta până la 20 octombrie, stadiul înfiinţării Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice – SUAS, procedură demarată dar nefinalizată până în acest moment.
Ursul a fost ucis în dimineaţa zilei de 12 octombrie, la Sibiu, în urma unei operaţiuni de capturare a lui care a durat în jur de două ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri.
La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii, inclusiv prefectul judeţului, Cristian Roman.
Ursul brun avea aproximativ cinci-şase ani, 175 de kilograme şi 160 de centimetri lungime. Cadavrul a fost incinerat la câteva ore de la ucidere.
Poliţia Sibiu a deschis, în 12 octombrie, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului care a ajuns în oraş şi a străbătut mai multe străzi înainte de a fi prins în curtea unei fabrici.
Totodată, Ministerul Mediului a cerut, în 13 octombrie, Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, în 14 octombrie, că a început o anchetă în cazul uciderii ursului de la Sibiu, pentru a verfica dacă au fost respectate toate măsurile legale ce privesc protecţia animalelor, urmând ca rezultatele investigaţiei să fie făcute publice la începutul săptămânii următoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...