Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, a declarat, luni, la Galaţi, în deschiderea noului an şcolar, că aproximativ 270 de olimpici pot beneficia de burse de până la 3.500 de euro pe an dacă studiază la universităţile din România, banii urmând să ajungă la ei, cel mai probabil, în mai multe tranşe.
Ministrul Lucian Georgescu a afirmat că s-a aprobat finanţarea privind acordarea de burse olimpicilor care devin studenţi ai universităţilor româneşti şi îşi iau angajamentul că vor rămâne să studieze în cadrul acestora până la absolvire.
"Finanţarea este aprobată, aşteptăm finalizarea înscrierilor la universităţile din România, ceea ce va fi în jur de 1 octombrie, pentru a vedea situaţia exactă, să ştim câţi dintre olimpici sunt cu contracte de studii în universităţi. Bursa este de 3.500 de euro pe an pentru locul I la olimpiada internaţională, de 3.000 la naţională şi coboară, iar studentul trebuie să fi obţinut cel puţin odată această poziţie, la o olimpiadă naţională sau internaţională(...) La ora actuală, bugetul e construit pentru absolut toţi olimpicii care ar putea să se înscrie anul acesta la universităţi în România. Avem buget pentru toţi, avem în jur de 250-270 de oameni care ar putea să se înscrie, care ştim noi că îndeplinesc condiţiile", a spus ministrul.
El a precizat că banii vor ajunge la studenţii beneficiari cel mai probabil în mai multe tranşe.
"Normal îi primesc în tranşe, nu am fixat încă; să vedem şi câţi sunt şi cum preferă. Eu cred că se va merge pe tranşe care să le asigure plusul de venituri necesar ca să aibă un venit decent fără să aibă nevoie de alte surse din exterior", a afirmat ministrul.
Georgescu a mai spus că măsura este menită să îi atragă pe cei mai buni elevi către universităţile româneşti.
"Ca şi angajament, ei trebuie să rămână la studii pe toată perioada de studii în universitatea în care s-au înmatriculat, după absolvire nu mai au obligaţii pentru că depinde de jobul pe care şi-l găsesc, ei pot găsi ceva în România sau în alte state, depine, restricţiile se opresc la momentul absolvirii. Se urmăreşte să ţinem într-o măsură cât mai mare olimpicii, care sunt în mod normal cei mai buni elevi sau cei mai buni absolvenţi ai noştri, pentru că nu e vorba numai olimpicii din clasa a 12-a, ci şi dacă au avut în istoria carierei lor de liceu, într-a 10-a sau a 11-a, această calificare la olimpiadă, beneficiază de această bursă, important este să facem eforturi ca să îi ţinem", a mai spus Lucian Georgescu.
El a mai explicat că, pe lângă aceşti bani, studenţii din universităţile care vor efectua activităţi de cercetare vor beneficia şi de alte finanţări.
"Cei care devin studenţii noştri mai beneficiată în condiţiile în care fac parte dintr-o echipă de minimum 5 studenţi cercetători de încă o finanţare directă de 3.500 de euro pe an pentru cercetări sau studii care sunt acceptate la nivel inernaţional.În afară de asta mai există şi sume în jur de 500 de euro pe an prevăzute pentru eventuale deplasări, conferinţe, seminarii naţionale şi internaţionale care să le dea posibilitatea acestor olimpici să-şi valorifice întregul potenţial pe care îl au în contextul unei universităţi româneşti", a precizat Georgescu.
Ministrul Cercetării şi Inovării a fost prezent, luni, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.