Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afirmă că România este cea mai birocratizată ţară din Europa în ceea ce priveşte administrarea agriculturii, el arătând că 14.600 de bugetari se ocupă, la nivel naţional, de un domeniu care este „eminamente privat”. Oros susţine că este nevoie de apariţia Camerelor Agricole ca structuri independente care să ajute la rezolvarea problemelor celor din acest domeniu, pentru că statul, atunci când intervine, „de multe ori încurcă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Eu am spus că suntem 14.600 de bugetari, atâţia suntem care gestionăm o agricultură care este eminamente privată. Din acest punct de vedere, cred că suntem ţara cea mai birocratică, eu mă refer doar la agricultură, nu-mi dau cu părerea în alte domenii. Dar să ai 14.600 de oameni care gestionează, de la stat, o activitate eminamente privată, mie mi se pare un pic mult în anii 2020. Tocmai de aceea eu am militat şi voi milita pentru apariţia Camerelor Agricole. În toată Europa există aceste Camere Agricole care sunt nişte entităţi private care reprezintă cu adevărat interesele fermierilor dintr-o anumită zonă şi care nu numai că reprezintă interesele, dar rezolvă foarte multe probleme de ecosistem, probleme de relaţii între fermieri, probleme pe care statul prin instituţiile sale, prin oamenii pe care îi are niciodată nu le poate rezolva, de multe ori le încurcă”, a afirmat Adrian Oros, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă la Piteşti.

Ministrul Agriculturii a amintit că în 2009 a existat un proiect legislativ privind funcţionarea Camerelor Agricole, dar că acesta a fost abandonat, iar în acest context a afirmat că îşi doreşte ca după alegerile parlamentare să apară şi să aibă loc alegeri şi pentru Camerele Agricole.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Sper după ce trece această perioadă a alegerilor, pentru că nu vrem să suprapunem alegerile la Camerele Agricole cu alegerile politice pentru că iar politizăm şi iar denaturăm sensul acestor Camere Agricole, să apară nişte entităţi care la început vor fi mai firave, dar dacă avem grijă să crească, în câţiva ani de zile pot să rezolve foarte, foarte multe dintre problemele pecare actualele instituţii nu le pot rezolva. Eu am observat, de câte ori încerci să rezolvi o problemă, de multe ori mai mult o încurci. Statul trebuie să rămână arbitru. Statul dacă şi fluieră şi încearcă să şi apere sau să dea penalty-ul de multe ori greşeşte”, a spus Oros.

Adrian Oros a adăugat că înfiinţarea Camerelor Agricole este o prioritate a guvernării liberale, în contextul în care România este singura ţară din Europa care are „atât de multe entităţi publice care gestionează agricultura”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.