Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, că Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti respectă normele de siguranţă a pacientului, iar unitatea a respectat planul de măsuri impuse în urma incidentului în care o femeie a luat foc pe masa de operaţie.
”Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti respectă normele de siguranţă a pacientului. În urma unei verificări realizate astăzi, reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat au constatat că Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a respectat Planul de măsuri pentru remedierea neconformităţilor impus de ANMCS după incidentul de anul trecut”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.
Sursa citată a precizat că inspectorii sanitari au constatat că au fost refăcute procedurile operaţionale privind circuitele funcţionale în blocul operator, precum şi protocoalele specifice privind activitatea în blocul operator.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Nu au fost constatată o creştere a numărului de aparţinători în incinta unităţii spitaliceşti”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.
O femeie de 66 ani, cu diagnostic de cancer pancreatic, a fost operată în 22 decembrie 2019 la Spitalul Floreasca, din cauza unei hemoragii. Ea a suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, focul fiind provocat de folosirea unui bisturiu electric, în condiţiile în care pentru dezinfectarea tegumentelor fusese folosit un biocid pe bază de alcool. În 29 decembrie, femeia a decedat.
În 30 decembrie, acreditarea spitalului a fost suspendată de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.
Ancheta Corpului de Control al MS a relevat că nu există indicii care să confirme alergia pacientei la iod, alergie care a determinat decizia de utilizare a altui biocid decât a celor obişnuite, respectiv a unuia inflamabil. şi că protocolul atipic de aseptizare a câmpului unui pacient de pe masa de operaţie a fost folosit de zeci de ori de medicul Mircea Beuran. Totodată, produsul incriminat apare în referatele acestuia ca fiind folosit în mod curent.
"Betadină în cantităţi foarte mici, clorhexidrină nu am văzut şi am verificat balanţa pe un an întreg”, a spus şi şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, Maria Comana.
De asemenea, în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident, apoi cu un medic specialist, veniţi de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital.
În urma incidentului, Mircea Beruan a fost demis de la conducerea Secţiei de chirurgie lll de la Spitalul Floreasca, dar şi de la conducerea comisiei de specialitate de la Ministerul Sănătăţii.
În urma acestui scandal s-a aflat şi despre cazul altui pacient, un bărbat de 66 ani care a fost victima unui incident similar, dar care a supravieţuit.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 desfăşoară urmărirea penală in rem în cazul celor doi pacienţi care au suferit arsuri în timpul unor operaţii la Spitalul Floreasca. Astfel, în cazul femeii care a murit se fac cercetări, din 30 decembrie, pentru ucidere din culpă, iar în cazul bărbatului operat şi ars în luna martie 2019 - pentru vătămare corporală din culpă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.