Ministerul Sănătăţii va începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, urmând ca marţi să fie organizată o videoconferinţă comună cu Ministerul Afacerilor Interne, cu prefecţii de judeţe, cu reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică şi ai medicilor de familie, a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Autorităţile locale vor trebui să identifice copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani - grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie - care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale.
Ministrul a precizat că videoconferinţa va avea loc marţi, la ora 13.00 şi că aceasta "ţine loc de circulară”, fiind, astfel, invitate să se implice în campania de vaccinare împotriva rujeolei primăriile din toate judeţele ţării.
Autorităţile locale vor trebui să identifice copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani - grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie -, care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi în cadrul campaniei, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale. De asemenea, în cazul în care localităţile sau zonele respective nu au medici, vor participa voluntari.
Bodog a adăugat că Ministerul Sănătăţii va evalua o dată la două săptămâni gradul de implicare a autorităţilor locale în fiecare judeţ, iar acolo unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri.
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data 14 iulie este 8.017. Au fost înregistrate 31 de decese, dintre care 8 în judeţul Timiş, 6 în judeţul Arad, 6 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mureş şi Bucureşti.
Rujeola s-a extins în 41 de judeţe din 30 septembrie 2016, când a fost declarată epidemia şi până în 14 iulie 2017.
Cele mai afectate judeţe, cu peste o mie de cazuri de rujeolă fiecare sunt Timiş (1.214 cazuri) şi Caraş-Severin (1.109 cazuri). Un al treilea judeţ, Arad, are 999 cazuri confirmate.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.